Un tribunal de la Moscova l-a condamnat luni pe opozantul Vladimir Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, un apropiat al fostului premier rus Boris Nemţov, un opozant asasinat în 2015, unul dintre ultimii critici ai lui Vladimir Putin care nu era închis sau în exil, la 25 de ani de închisoare, în încheierea unui proces emblematic al reprimării în toate direcţiile, în Rusia, a celor care se opun războiului Kremlinului în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În urma acestui proces - cu uşile închise -, tribunalul a anunţat că îl găseşte vinovat pe Vladimir Kara-Murza de ”înaltă trădare”, de difuzare de ”informaţii false” despre armata rusă şi de muncă ilegală pentru o organizaţie ”indezirabilă”, potrivit unei jurnaliste AFP.

El a fost condamnat, astfel, la o pedeapsă cumulată de 25 de ani de închisoare într-o colonie penitenciară cu regim sever, adică în condiţii de încarcerare mai stricte.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Parchetul a cerut exact această pedeapsă.

”MÂNDRU” DE ANGAJAMENTUL SĂU POLITIC

Încătuşat, în cuşca acuzaţilor, purtând blugi albaşti, un tricou negru şi o haină gri, opozantul a zâmbit la anunţafrea verdictului, după care le-a cerut prin gesturi susţinătorilor săi să-i scrie la închisoare.

Una dintre avocatele sale, Maria Eismont, a anunţat, citată de agenţii le ruse de presă, că Vladimir Kara-Murza urmează să facă apel şi denunţă ”încălcări grosolane ale procedurii” în cursul procesului.

Vladimir Kara-Murza spunea, în ultima sa depoziţie, la 10 aprilie, că este ”mândru” de angajamentul său politic.

”Nu doar că nu mă căiesc deloc de toate astea, dar sunt mândru”, declara el, citat de jurnalistul Aleksei Venediktov.

”Ştiu şi că va veni o zi în care tenebrele care ne acoperă ţara vor dispărea (...), când cei care au instigat şi lansat acest război (în Ucraina) vor fi calificaţi drept criminali, ci nu cei care au încercat să-l oprească”, a mai declarat opozantul.

OTRĂVIT DE DOUĂ ORI

Aflat în detenţie provizorie din aprilie 2022, Vladimir Kara-Murza s-a aflat la un pas de moarte, după ce a fost otrăvit, acuză el, în două rânduri - în 2015 şi 2017 -, nişte tentative de asasinare pe care le atribuie puterii ruse.

Potrivit unuia dintre avocaţii săi, Vadim Prohorov, opozantul este bolnav de o polineuropatie şi suferă de o patologie neuromusculară, consecinţe ale celor două otrăviri.

Agenţia oficială rusă de presă Tass scrie că opozantul - care a fost declarat ”agent străin” de către autorităţi - este acuzat de ”înaltă trădare”, din cauză că a criticat puterea în intervenţii publice în Occident.

Vladimir Kara-Murza a pledat în Statele Unite, în Europa şi în Canada în favoarea impunerii de sancţiuni oficialilor ruşi care se fac vinovaţi de încălcări grave ale dreptului omului, de exemplu  ”Legea Magniţki”, adoptată în 2012.

Opozantul a lucrat pentru organizaţia Open Russia a fostului oligarh în exil Mihail Hodorkovski, un critic al Kremlinului, declarat ”indezirabil” de către autorităţile ruse în 2017.

Capătul de acuzare de difuzare de ”informaţii false” despre armata rusă se bazează pe un amendament introdus după invazia şi ofensiva ruse din Ucraina, care permite reprimarea oricărei informaţii considerate mincinoasă de către autorităţi.

În ultimii ani, aproape toţi opozanţii ruşi au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea sau au fost nevoiţi să fugă din Rusia.

Cel mai cunoscut dintre opozanjţi, activistul împotriva corupţiei Aleksei Navalnîi, ispăşeşte o pedeapsă de nouă ani de închisoare, după ce a fost condamnat de fraudă, un dosar considerat larg drept motivat politic.

Aleksei Navalnîi a fost arestat în 2021, la întoarcerea în Rusia din Germania, după ce s-a refăcut în urma unei otrăviti cu noviciok, de care îl acuză pe Vladimir Putin şi FSB-ul.

Avocatul său Vadim Kobzev şi-a exprimat la începutul lui aprilie îngrijorarea cu privire la faptul că Aleksei Navalnîi, în vârstă de 46 de ani, suferă de o ”boală necunoscută” şi că este lăsat ”fără îngrijiri” medicale împotriva acesteia de către autorităţile penitenciare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.