ONG-ul spaniol Proactiva Open Arms, care a refuzat duminică oferta Spaniei de a-i primi nava, la bordul căreia se află peste 100 de migranţi, la Algesiras, a catalogat luni ”de neînţeles” o nouă propunere a Madridului de a debarca în Insulele Balare, relatează AFP.
”După 18 zile de impas, Italia şi Spania par să fi ajuns la un acord, desemnând Mallorca (o insulă în Baleare) ca port de debarcare. O decizie care ne pare total de neînţeles”, a anunţat ONG-ul într-un comunicat.
”În timp ce vaporul nostru se află la 800 de metri de coasta Lampedusei, statele europene cer unui mic ONG ca al nostru să facă faţă (...) la trei zile de navigaţie în condiţii climatice ostile”, a adăugat orgaizaţia spaniolă.
Guvernul spaniol a dezmonţit imediat existenţa vreunui acord cu Italia şi a dat asigurări că a primit ”răspunsul clar şi direct” al ONG-ului cu privire la debarcarea în Baleare.
”Nu este vorba despre a accepta sau a nu a accepta”, a replicat o purtătoarea de cuvânt a Open Arms.
”Răspunsul pe care l-am dat noi este că nu putem să garantăm securitatea acestor persoane pe vaporul nostru. Având în vedere că Italia şi Spania şi-au asumat responabilitatea acestor persoane, să găsească o soluţie”, a îndemnat ea.
Ministrul italian al Transporturilor Danilo Toninelli, în subordinea căruia se află Paza de Coastă italiană, a dat asigurări duminică seara că aceasta din urmă este ”pregătită să însoţească ONG-ul către portul spaniol, cu toată susţinerea tehnică necesară”.
Madridul a propus duminică navei, care are în continuare la bord 105 adulţi şi doi minori să debarce la Algesiras, în sudul extrem al Spaniei, ceea ce ONG-ul a catalogat ”absolut irealizabil”.
Guvernul spaniol a propus, atunci, Ilsulele Baleare, situate mai aproape, dar care se află totuşi la 1.000 de kilometri de Lampedusa.
”Algesiras este un port abilitat care dispune de toate mijloacele de primire. Ei ne-au spus că este departe. Noi le-am propus, atunci, portul (spaniol) cel mai apropiat, cel din Baleare. Ni s-a spus tot nu”, a dat asigurări luni numprul doi în Guvernul spaniol, Carmen Calvo, înainte ca Guvernul să precizeze că nu a primit un răspuns ”clar” de la Open Arms.
Un acord între ţările europene prevede o repartizare imediată, după debarcarea acestora, a migranţilor între Franţa, Germania, Luxemburg, Portugalia, România şi Spania.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...