Adunarea Generală (AG) a ONU a adoptat luni cu o mare majoritate - dar fără Statele Unite şi Ungaria - un Pact Mondial cu privire la Refugiaţi vizând să îmbunătăţească gestionarea internaţională a situaţiei acestora, un text care nu a provocat pasiunile în centrul cărora s-a aflat Pactul Mondial ONU privind Migraţiile, relatează AFP.
Rezoluţia privind acest Pact cu privire la Refugiaţi a fost aprobată de 181 de ţări. Alte două ţări au votat ”împotrivă” - Statele Unite şi Ungaria -, iar trei s-a abţinut - Republica Dominicană, Eritreea şi Libia.
ONU nu are nevoie de un nou instrument juridic, a afirmat Ungaria. Administraţia lui Donald Trump a explicat recent că susţine cea mai mare parte a textului, însă se opune anumitor elemente - precum cel care vizează să limiteze posibile arestări ale unor persoane care cer azil în altă ţară.
La fel ca Pactul privind Migraţiile, Pactul Mondial cu privire la Refugiaţi nu are valoare constrângătoare. Cele două texte decurg din Declaraţia de la New York adoptată în unanimitate în 2016 de către cele 193 de ţări membre ONU şi care viza să le îmbunătăţească abilitatea de a primi mai bine refugiai şi de a facilita, în caz contrar, întoarcerea acestora în ţara de origine.
Redactat sub egida Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), cu sediul la Geneva şi condus de către italianul Filippo Grandi, Pactul Mondial cu privire la Refugiaţi are ca obiectiv să favorizeze un răspuns internaţional adecvat faţă de mişcări în masă de refugiaţi şi situaţiei refugiaţilor protejaţi.
”Nicio ţară nu ar trebui să fie lăsată singură să se confrunte cu un aflux masiv de refugiaţi”, a subliniat Filippo Grandi, salutând o hotărâre ”istorică” pentru ONU. ”Crizele refugiaţilor îndeamnă la o împărţire mondială a responsabilităţilor, iar pactul este o expresie puternică a modului în care noi acţionăm împreună în lumea fragmentată de azi”.
Noul Pact va permite ”consolidarea asistenţei şi protecţiei celor 25 de milioane de refugiaţi înregistraţi în lume”, a declarat pentru AFP preşedinta Adunării generale a ONU, ecuadoriana Maria Fernanda Espinosa.
”Ţările gazdă ale refugiaţilor continuă să dea dovadă de o generozitate şi de un angajament extraordinare în favoarea protecţiei refugiaţilor”. Însă ”peste 85% dintre refugiaţii din lume sunt primiţi de ţări cu venit mic şi mediu”, iar ”noi ar trebui să susţinem comunităţile şi statele care primesc refugiaţi”, a adăugat ea.
PATRU OBIECTIVE
Două ţări, care se confruntă cu plecări masive de populaţie, au intervenitînaintea votului. Siria, care a subliniat că nu trebuie ca dezbaterea să fie politizată, a cerut ”Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi eforturi suplimentare în vederea întparcerii în ţară a refugiaţilor sirieni”. Venezuela a cerut ”să se vite ca Pactul să fie transformat într-un instrument de intervenţie” în ţări.
ONG-ul Oxfam şi-a exprimat satisfacţia, într-un comunicat, cu privire la adoptarea pactului şi cu privire la faptul că a putut să participe la elaborarea textului.
Documentul prevede patru obiective esenţiale, şi anume slăbirea presiunilor exercitate asupra ţărilor gazdă, sporirea autonomiei refugiaţilor, lărgirea accesului la soluţii care fac apel la ţări terţe şi ajutorarea la crearea în ţările de origine a condiţiilor necesare în vederea întoarcerii refugiaţilor, în securitate şi demnitate.
Cam la fel ca Pactul Mondial privind Migraţiile, textul cu privire la refugiaţi favorizează aranjamente naţionale şi regionale, evocă instrumente de finanţare, parteneriate, o colectare şi o împărtăşire de date. Indicatori sunt prevăzuţi în vederea măsurării progreselor înregistrate în realizarea celor patru obiective ale Pactului Mondial cu privire la Refugiaţi.
Spre deosebire de documentul cu privire la migranţi, Statele Unite au rămas parte la negocierile care s-au purtat timp de 18 luni.
Pactul cu privire la migranţi, adoptat în iulie cu unanimitate - mai puţin Statele Unite -, urmează să fie supus miercuri ratificării Adunării Generale a ONU.
Între aceste două date, aproximativ 30 din cele 193 de ţăro membre ONU - mai ales din Europa - s-au retras sau şi-au suspendat decizia, însă 165 de ţări şi-au confirmat angajamentul în favoarea lui, în cadrul unui summit, la începutul lui decembrie, în Maroc.
În ultimele luni, textul a provocat declaraţii populiste inflamate prin care s-a avertizat cu privire la ”invazii” de migranţi în viitor. El a ajuns să provoace, în Belgia, ruperea coaliţiei guvernamentale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...