Comisia Cubaneză pentru Drepturile Omului (CCDH), o organizaţie interzisă dar tolerată în Cuba, a recenzat pe insulă un total de 120 de deţinuţi politici, pe o listă publicată luni şi care prezintă profiluri foarte diferite, relatează AFP.
În acest bilanţ, actualizat la sfârşitul lui mai, organizaţia disidentului Elizardo Sanchez identifică o primă categorie de 91 de persoane ”condamnate sau urmărite penal din cauza comportamentului lor sau a activităţilor lor contestatare”.
Este vorba despre anticastrişti şi disidenţi încarceraţi din cauza participării la manifestaţii interzise, de fapte de ultraj, tulburarea ordinii publice şi nesupunere civilă.
Cele mai dure pedepse pronunţate în cadrul acestei categorii îi privesc pe Raibel Pacheco Santos şi José Ortega Amador, condamnaţi la 15 ani de închisoare în 2014, din cauză că au ”planificat acţiuni antiguvernamentale”.
Restul bilanţului menţionează, în alte două categorii, persoane condamnate din cauza unor infracţiuni fără vreo legătură aparentă cu reprimarea, pe care CCDH le citează din cauza unor ”condamnări disproporţionate”, motivate politic sau a riscului de întoarcere la închisoare.
Această parte a listei este contestată de către criticii CCDH şi Guvern, care dezminte în mod oficial existenţa unor deţinuţi politici pe insulă.
Pe ea se află numele a 24 de condamnaţi de către tribunale militare, găsiţi vinovaţi că ”au recurs la armament sau alte forme de violenţă”, dintre care 12 condamnaţi pe viaţă din cauza unor răzvrătiri, tentativă de infiltrare susţinută din străinătate sau tentativă de deturnare de ambarcaţiune sau aeronavă cu scopul de a fugi din Cuba.
Pe listă apar de asemenea numele a cinci condamnaţi ”de alte crime contra statului”, între care fostul diplomat Miguel Alvarez, care ispăşeşte 25 de ani de închisoare din 2012, într-un presupus caz de spionaj, sau fostul agent din cadrul serviciilor de informaţii Claro Fernando Alonso Hernandez, condamnat la 30 de ani de închisoare în 1996, din cauza dezvăluirii unor secrete care ţin de securitatea statului.
Într-o anexă, CCDH aminteşte că zece opozanţi sunt vizaţi în continuare de condamnări pronunţate în ”primăvara neagră” a lui 2003, însă aceştia beneficiază de o eliberare provizorie, precum Beatriz Roque şi Jose Daniel Ferrer, care au fost condamnaţi de la 18 la 25 de ani de închisoare.
Principalele ONG-uri de apărarea drepturilor omului susţin CCDH, laureată a Premiului Internaţional Human Rights Watch în 1991, însă nu preiau această listă pe contul lor, din cauză că nu pot să trimită reprezentanţi pe insulă. Ultima vizită internaţională autorizată în închisorile cubaneze datează din 1988.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.