Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră inutile restricţiile de călătorie, şi avertizează că o limitare a călătoriilor nu va împiedica răspândirea noii variante omicron a SARS-CoV-2 ci, din contră, ar putea încetini lupta împotriva covid-19, relatează AFP.
Japonia a cerut miercuri companiilor aeriene să suspende noi rezervări către teritorul japonez pe o perioadă de o lună, în pofida faptului că OMS consideră că interdicţiile de călătorie nu împiedică răspândirea omicron.
Această nouă variantă a noului coronavirus, foarte contagioasă, ar fi început, în realitate, să se răspândească în lume cu mai multe zile înainte ca Africa de Sud să o semnaleze în mod oficial, la 24 noiembrie, iar autorităţile olandeze au anunţat marţi că omicron circula deja în Olanda la 19 noiembrie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ea a fost descoperită în două eşantioane ale unor teste prelevate la 19 şi 23 noiembrie, iar una dintre cele două persoane vizate nu a călătorit recent, ceea ce sugerează că omicron circula deja în Olanda, potrivit Institutului olandez de Sănătate şi Mediu (RIVM).
Miercuri, Nigeria, cea mai populată ţară dn Africa, a anunţat că a înregistrat primele trei cazuri de omicron la persoane care au călătorit în Africa de Sud.
Cu doar câteva ore mai înainte, Brazilia a anunţat prmele două cazuri omicron - primele în America Latină -, la călători venind din Africa de Sud.
”Interdicţiile generale de călătorie nu împiedică răspândirea” variantei omicron a SARS-CoV-2, subliniază OMS într-un document tehnic.
În atmosfera de panică ce a cuprins lumea, directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a îndemnat marţi la ”calm” şi a cerut o reacţie ”raţională” şi ”proporţională”.
El s-a declarat ”îngrijorat de faptul că mai multe state membre (OMS) iau măsuri generale şi brutale, care nu au la bază probe şi nici nu sunt eficiente în sine şi care nu vor face decât să agraveze inegalităţile” între ţări.
Tokyo a cerut, însă, companiilor aeriene ”să nu mai accepte noi rezervări timp de o lună, începând de la 1 decembrie”.
IMPACT NEGATIV
Acest anunţ intervine în contextul în care un al doilea caz de omicron a fost confirmat în Japonia miercuri, la un călător care a sosit din Peru săptămâna trecută.
După ce Africa de Sud a semnalat apariţia acestei noi variante săptămâna trecută, numeroase state şi-au închis fronterele acestei ţări şi vecilor ei, înfuriind regunea Africii australe.
Aceste măsuri ”pot avea un impact negatv asupra eforturilor mondiale în domeniul sănătăţii în timpul pandemiei, descurajând ţările să semnaleze şi să împărtăşească date epidemiologice şi de secvenţiere”, avertizează OMS.
O posibilă speranţă pentru bolnavii de covid-19, un comitet de cercetători americani s-a pronunţat marţi în favoarea autorizării de urgenţă, în cazul anumitor pacienţi cu risc, a pastilei anticovid a laboratorului farmaceutic american Merck, în Statele Unite.
Votul acestor experţi, după o zi de discuţii, a fost însă strâns - 13 la 10 -, iar decizia finală cu privire la omologarea acestuii medicament revine Agenţiei americane a medicamentului (FDA).
În timp ce lumea se întreabă cum să reacţioneze faţă de varianta omicron, CEO-ul Moderna Stéphane Bancel a prezis, într-un interviu acordat Financial Times (FT), o ”scădere semnificativă” a eficienţei vaccinurilor actuale.
În opinia sa, este nevoie de luni de zile în vederea creării unui nou vaccin.
Producătorii de vaccin Moderna, AstraZeneca-Oxfrod, Pfizer-BioNTech şi Novavax şi-au exprimat însă încrederea în capacitatea lor de a crea un nou vaccin împotriva omicron.
Rusia a anuţat că lucrează şi ea la o versiune a Sputnik V care să ţintească în mod specific această nouă varantă a noului coronavrus.
OMICRON, PE TOATE CONTINENTELE
Această nouă tulpină a fost depistată deja pe toate continentele.
Europa se confrntă cu un nou val de contaminări, pare cea mai afectată şi îşi multiplică măsurle împotriva pandemiei.
Copleşită de un un val de infectări, Germania a pus pe tapet, marţi, vaccinarea obligatorie, care urmează să facă obiectul unei legi în Parlament, până la sfârşitul lui 2021.
”Prea mulţi oameni nu s-au vaccinat”, a declarat postului Bild TV viitorul cancelar german Olaf Scholz.
În Regatul Unit, purtarea unei măşti a redevenit marţi obligatorie în mijloace de transport în comun şi în magazine, iar toţi călătorii care sosesc în regat sunt obligaţi să facă un test PCR şi să izoleze până la aflarea rezultatului.
Franţa a semnalat primul caz omicron marţi, în Inusla La Réunion, la Oceanul Indian, şi recomandă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 luni care prezintă riscul unei forme grave de covid-19.
Două cazuri omicron au fost înregistrate în Elveţia.
Niciodată nu a provocat atât de multe îngrijorări o variantă a SARS-Cov-2, de la apariţia variante indiene (delta), dominantă în prezent şi foarte contagioasă.
OMS consideră ”mare” ”probabilitatea ca omicron să se răspândească la nivel mondial”, în pofida faptului că există numeroase necunoscute cu privre la contagiozitatea acesteia, eficienţa vaccinurilor existente şi gravitatea simptomelor.
Un element liniştitor este faptul că până în prezent nu s-a semnalat nicio moarte din cauza omicron.
În Africa de Sud, majoritatea noilor contaminări sunt legate de omicron, un lucru care sugerează că varianta are un potenţial de răspândire mare.
Pandemia covid-19 a ucis 5 206 370 de oameni de când a apărut, la sfârşitul lui 2019, în China, potrivit unui bilanţ AFP.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...