O misiune ONU a sosit duminică în Nagorno Karabah - pentru prima oară în ultimii 30 de ani -, anunţă Azerbaidjanul, după ce marea majoritate a populaţiei armene locale a părăsit enclava, recucerită de către Baku, relatează AFP.
Un purtător de cuvânt al preşedinţiei azere a declarat AFP că misiunea ONU a sosit ”duminică dimineaţa” şi are sarcina principală de a evalua nevoile umanitare la faţa locului.
Azerbaijani state-run media shows a UN monitoring mission moving through Aghdam towards Stepanakert this morning.
— Lindsey Snell (@LindseySnell) October 1, 2023
The vast majority of Armenians in Nagorno-Karabakh have fled at this point. pic.twitter.com/Fa6oUeEBRf
ONU a anunţat că a primit o undă verde să trimită în acest weenend o misiune în această enclavă separatistă azeră.
Azerbaijan sent ambulances, equipment, and medical personnel to Stepanakert today, days after the vast majority of Armenians fled Nagorno-Karabakh, but just before the UN monitoring mission made its first visit.
— Lindsey Snell (@LindseySnell) October 1, 2023
Propaganda. As is the UN visit taking place post-ethnic cleansing. pic.twitter.com/JDR0edqhAy
Separatiştii armeni, care au controlat Nagorno Karabah timp de 30 de ani, au capitulat şi acceptat să depună armele, săptămâna trecută, după o ofensivă-fulger a Azerbaidjanului cu obiectivul de a recuceri acest teritoriu azer.
În total, peste 600 de morţi au fost înregistraţi în urma acestei ofensive militare. În confruntările armate au fost ucişi, pe câmpul de luptă, aproximativ 200 de militari.
Enclava a fost aproape în întregime golită, după confruntări, de către locuitori.
Aproximativ 100.000 de oameni au fugit în Armenia, de frica unor represalii ale Azerbaidjanului, alimentând temeri cu privire la o gravă criză umanitară.
ZI DE RUGĂCIUNE ÎN ARMENIA
Duminică, Armenia, o ţară cu populaţie majoritar creştină, este o zi de rugăciune pentru Nagorno Karabah.
Clopotele bisericilor au răsunat în întreaga ţară, iar şeful Bisericii, Karekin al II-lea, a oficiat o slujbă la o catedrală în apropiere de Erevan.
Primirea refugiaţilor se organizează dificil, iar opozanţii premierului armean Nikol Paşinian - pe care-l acuză de pasivitate şi abandonat de Moscova - au ieşit din nou în stradă sâmbătă.
Enclava separatistă azeră nagorno Karabah, susţinită militar şi economic de către Erevan, s-a opus timp de 30 de ani Baku, în două războaie, între 1988 şi 1994 şi în toamna lui 2020.â
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.