Viktoria Roşcina, o jurnalistă ucraineană în vârstă de 28 de ani, care a scris despre viaţa sub ocupaţia rusă şi care se afla în detenţie în Rusia, a murit în închisoare, în circumstanţe încă necunoscute, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Viktoria Roşcina, care a împlinit 28 de ani luna aceasta, a realizat reportaje independente pentru Ukrainska Pravda şi Hromadske Radio şi pentru Radio Liberty, finanţat de SUA.

Roşcina a avut relatări de la faţa locului despre viaţa din Crimeea după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană în 2014 şi despre zonele din estul Ucrainei aflate sub controlul separatiştilor finanţaţi de Rusia. Ea a documentat, de asemenea, apărarea de aproape trei luni a portului Mariupol după ce Moscova a lansat invazia la scară largă din Ucraina în februarie 2022.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Roşcina a fost iniţial reţinută timp de 10 zile în sudul Ucrainei după invazia rusă şi plecase într-o nouă călătorie în regiunile ocupate când a dispărut, în august 2023.

Oficialii ruşi au recunoscut în luna mai că aceasta a fost reţinută.

Decesul ei a fost anunţat la televiziune de Petro Iaţenko, ofiţer de presă al organismului care serveşte interesele prizonierilor de război. Circumstanţele decesului ei nu sunt încă cunoscute, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Direcţiei de informaţii a armatei din Ucraina (GUR), Andrii Iusov, a declarat pentru televiziunea publică Suspilne că Roşcina era pe o listă de prizonieri care urmau să fie schimbaţi. Ea urma să fie transferată la Moscova din închisoarea din oraşul sudic Taganrog unde se afla, a precizat el.

Cel puţin 17 jurnalişti au fost ucişi în timp ce relatau despre război, potrivit organizaţiilor internaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.