O instanţă din statul Karnataka, India, a pronunţat hotărârea, marţi, de a menţine interdicţia cu privire la purtarea hijab-ului în şcoli şi facultăţi în statul Karnataka (sud), precizând că vălul musulman nu este o practică religioasă esenţială a islamului. Hotărârea instanţei ar putea adânci şi mai mult tensiunile religioase din ţară, conform The Associated Press.
Înalta Curte din statul Karnataka a pronunţat verdictul după ce a luat în considerare petiţiile depuse de studenţii musulmani care contestă interzicerea guvernamentală a hijab-urilor pe care unele şcoli şi facultăţi au implementat-o în ultimele două luni. Interdicţia nu se extinde la alte state indiene, dar hotărârea instanţei ar putea crea un precedent pentru restul ţării.
Disputa a început în ianuarie, când o şcoală administrată de guvern din districtul Udupi, statul Karnataka, a interzis elevilor care purtau hijab să intre în sălile de clasă. Drept urmare, musulmanii au organizat proteste susţinând că sunt privaţi de drepturile lor fundamentale la educaţie şi religie. Ca răspuns, elevii hinduşi au declanşat propriile manifestaţii, purtând şaluri de şofran, o culoare asociată cu religia hindusă şi favorizată de naţionaliştii hinduşi.
Mai multe şcoli din statul Karnataka au aplicat interdicţii similare ulterior, iar instanţa supremă a statului a interzis elevilor să poarte hijab şi orice îmbrăcăminte religioasă până la luarea unei decizii.
În hotărârea sa, instanţa a precizat că guvernul statului are puterea de a prescrie instrucţiuni cu privire la uniformele elevilor ca o ”restricţie rezonabilă a drepturilor fundamentale”.
Hotărârea a venit într-un moment în care violenţa şi discursul instigator la ură împotriva musulmanilor s-au intensificat sub conducerea partidului naţionalist hindus al premierului Narendra Modi, care guvernează şi statul Karnataka.
În ultimele săptămâni, această chestiune a devenit un punct culminant în bătălia pentru drepturile musulmanilor, care se tem că sunt ignoraţi în India şi privesc interzicerea hijab-ului ca o escaladare îngrijorătoare a naţionalismului hindus sub guvernul lui Modi.
Unii activişti pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea că interdicţia ar putea spori islamofobia.
”Nimeni nu poate înţelege anxietatea noastră cu privire la ceea ce urmează. Hotărârea instanţei de a interzice hijabul este o mare nedreptate şi un precedent foarte îngrijorător. Amploarea repercusiunii sale va fi brutală şi inumană”, a scris Afreen Fatima, un student activist din New Delhi, pe Twitter.
Ministrul educaţiei din Karnataka, B. C. Nagesh, le-a spus reporterilor că studentele musulmane care au protestat faţă de interdicţie trebuie să respecte verdictul instanţei şi să se întoarcă la cursuri. El a spus că guvernul va încerca să câştige inimile studenţilor ”rătăciţi” şi ”să-i aducă în educaţia majoritară”.
Unii politicieni musulmani au considerat că hotărârea instanţei este dezamăgitoare.
”Sper că această hotărâre nu va fi folosită pentru a legitima hărţuirea femeilor care poartă hijab”, a declarat Asaduddin Owaisi, membru al parlamentului indian.
Înaintea verdictului, guvernul Karnataka a interzis adunările ample timp de o săptămână în capitala statului Bengaluru ”pentru a menţine pacea şi ordinea publică” şi a declarat vacanţă marţi în şcolile şi facultăţile din Udupi.
Hijab-ul este purtat de multe femei musulmane pentru a menţine modestia sau ca simbol religios, adesea văzut nu doar ca un obiect vestimentar, ci ca fiind obligatoriu în religia lor.
Restricţiile privind hijab-ul au apărut şi în alte ţări, inclusiv în Franţa, care în 2004 a interzis hijab-ul în şcoli. Însă în India, unde musulmanii reprezintă 14% din cei 1,4 miliarde de locuitori ai ţării, hijab-ul nu a fost nici interzis, nici limitat în sferele publice.
Hijab-ul este o practică obişnuită în toată India, care are principiul libertăţii religioase consacrate în constituţia naţională, cu statul laic ca piatră de temelie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.