O escadrilă de patru nave ruseşti din Flota Nordului, obişnuită mai degrabă cu frigul aproape polar al Mării Barents, va fi în curând scăldată în soare în capitala cubaneză, la intrarea în Golful Mexic şi aproape de Marea Caraibelor, mişcarea Moscovei având un iz de Război Rece şi amintind de criza rachetelor cubaneze din 1962, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Între 12 şi 17 iunie 2024, un grup de nave ale Marinei ruse format din patru nave va efectua o vizită oficială în portul Havana", au anunţat joi Forţele Armate Revoluţionare din Cuba într-un comunicat de presă. Anunţul intervine la o zi după ce Putin declarase că ia în calcul opţiunea de a trimite arme convenţiinale avansate în terţe ţări de unde ar putea fi lovite interese americane.

CITEȘTE ȘI Declaraţia lui Putin despre amplasarea de arme ruseşti în ţări terţe, comentată de vocile de la Kremlin. Peskov: Un anunţ foarte important. Medvedev: Duşmanii SUA sunt prietenii noştri
Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Navigând în prezent în Atlantic, grupul naval va trebui să treacă în largul oraşului Miami, pe coasta Floridei, şi al arhipelagului Bahamas. Marina americană va supraveghea îndeaproape cele patru nave marcate cu steaua roşie, mai ales că navele, ale căror nume au fost dezvăluite de cubanezi şi confirmate de agenţia de presă rusă TASS, nu sunt deloc de neglijat.

MÂNDRIA MARINEI RUSE

Pe lângă petrolierul Akademik Paşin şi remorcherul Nikolai Şiker, escadrila este formată în principal din fregata Amiral Gorşkov, pusă în funcţiune în 2018, şi submarinul de atac cu propulsie nucleară Kazan, prima unitate din clasa Iasen-M, pusă în funcţiune în 2021.

Fregatele Gorşkov sunt primele nave de război de mare adâncime cu adevărat moderne, construite de Rusia după prăbuşirea Uniunii Sovietice. În cele din urmă, acestea vor forma coloana vertebrală a marinei ruseşti, cu trei unităţi deja puse în funcţiune, alte cinci în construcţie şi altele care urmează să fie lansate în următorii ani. Aceste nave, cu o greutate de peste 5.000 de tone, desfăşoară noile rachete hipersonice Zirkon, anunţate de Vladimir Putin în 2018, simbolizând eforturile Rusiei de a implementa o forţă de descurajare convenţională alături de descurajarea sa nucleară tradiţională.

Dar în special submarinul Kazan este cel pe care americanii îl vor examina cu atenţie. Este vorba, încă o dată, de noua generaţie de submarine nucleare de atac ruseşti, primele construite după 1991. Patru sunt deja în serviciu şi cinci sunt în construcţie. Acest tip de navă nu este dedicat lansării de rachete balistice cu încărcătură nucleară - cheia de boltă a descurajării nucleare. Ele sunt dedicate în primul rând războiului naval, fie în lupta împotriva navelor de suprafaţă, fie împotriva altor submarine. Dar, la fel ca şi fregatele Gorşkov, acestea desfăşoară şi rachete de croazieră Kalibr pentru lovituri împotriva uscatului, cu o rază de acţiune de peste 2.000 km. Şi acestea reprezintă o parte esenţială a descurajării convenţionale a Rusiei. Numi că aceste rachete au o aşa-numită "dublă utilizare": focoasele lor pot fi înlocuite cu focoase nucleare, care ar fi atunci dedicate loviturilor nucleare tactice.

PRECIZĂRILE CUBANEZILOR

Pentru a evita orice escaladare în apropierea directă a coastelor americane, cubanezii au precizat în comunicatul lor de presă: "Niciuna dintre nave nu transportă arme nucleare, astfel încât şederea lor în ţara noastră nu constituie o ameninţare pentru regiune". Această precizare nu este lipsită de importanţă, dată fiind istoria crizei rachetelor cubaneze, declanşată de desfăşurarea rachetelor nucleare sovietice pe insula comunistă.

La 27 octombrie 1962, în timp ce Statele Unite îşi menţineau blocada navală a insulei, a avut loc un incident între un distrugător american şi un submarin sovietic. Numai că nava americană nu ştia că nava adversă avea la bord torpile nucleare. În ultima clipă, ofiţerul Vassili Arhipov s-a opus folosirii lor, aşa cum decisese comandantul submarinului, al cărui superior era, din fericire, el.

"Această vizită este legată de relaţiile istorice de prietenie dintre Cuba şi Rusia şi este strict în conformitate cu regulile internaţionale", a precizat joi Havana.

CE SPUN AMERICANII

La rândul lor, americanii nu sunt prea tulburaţi de această vizită în apropierea apelor lor teritoriale. "Este vorba despre faptul că Rusia arată că este încă capabilă de un anumit nivel de proiecţie a puterii globale (...) Nu suntem îngrijoraţi de desfăşurările ruseşti, care nu reprezintă o ameninţare directă la adresa Statelor Unite", a declarat un oficial al marinei americane unui mic grup de jurnalişti, citat de Reuters. El a adăugat că US Navy va monitoriza exerciţiile şi că escadrila rusă ar putea "eventual" să facă o escală şi în Venezuela, un alt aliat al Rusiei în zonă.

Dacă Statele Unite pot afişa o relativă seninătate, aceasta se datorează faptului că marina rusă contemporană poate fi cu greu comparată cu cea a Uniunii Sovietice. Navele ruseşti de mare adâncime capabile să efectueze misiuni în oceanul mondial pot fi numărate literalmente pe degetele de la o mână. Flota rusă are doar câteva nave moderne, construite în ultimii zece ani, şi câteva nave mari care datează de la sfârşitul epocii sovietice şi care sunt întreţinute cu greu din cauza vârstei lor sau modernizate cu mari cheltuieli, uneori până la absurd, având în vedere durata de timp în care aceste proiecte de renovare trenează.

"Ar trebui să ne aşteptăm să vedem mai multă activitate în viitor, deşi observăm că aceste desfăşurări au un cost pentru Marina rusă, care se luptă să îşi menţină gradul de pregătire şi să efectueze desfăşurări cu o flotă îmbătrânită", a explicat oficialul american.

DEMONSTRAŢIILE DE FORŢĂ ALE RUŞILOR

O eventuală ilustrare a vulnerabilităţii flotei ruseşti va putea fi văzută în această vară şi toamnă.

"În această vară, Rusia va desfăşura o activitate navală şi aeriană sporită în apropierea Statelor Unite. Aceste acţiuni vor culmina cu un exerciţiu naval rusesc global în această toamnă", au declarat americanii pentru Reuters.

Potrivit mai multor specialişti navali ruşi, mica escadrilă care va naviga în apropierea Cubei peste câteva zile ar putea fi întărită de un alt grup naval condus de crucişătorul Variag şi fregata Mareşal Şapocinikov, care ar urma să se îmbarce într-o misiune în Oceanul Atlantic în următoarele săptămâni.

Prima navă, impunătoare, dar în mare parte arhaică, este nava amiral a flotei din Pacific. Este nava-soră a crucişătorului Moskva, scufundat de ucraineni în Marea Neagră.

Cea de-a doua este un vechi distrugător anti-submarin sovietic, puternic modernizat de ruşi, care l-au redenumit fregată cu misiuni multiple. După ce au traversat Oceanul Indian, cele două nave se află în prezent în Mediterană, unde îşi arată muşchii în faţa marinei NATO, între două escale la baza navală rusă de la Tartous, în Siria.

Dacă aceste două grupuri navale ar trebui să se îndrepte şi ele spre continentul american în această vară sau toamnă, ele ar reprezenta cu siguranţă o demonstraţie de forţă, contribuind la ilustrarea ideii că Moscova nu este izolată în lumea din afara blocului occidental, dar ar arăta, de asemenea, că foarte puţine nave ar mai rămâne disponibile în porturile ruseşti pentru a îndeplini alte misiuni. Rusia este o putere terestră, cu toate forţele sale concentrate acum în Ucraina, şi o putere navală care nu a avut niciodată resurse pe măsura ambiţiilor sale, conchide Le Figaro.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.