O procedură în vederea unei destituiri a lui Donald Trump era evocată joi, în timp ce Statele Unite încearcă să-şi panseze rănile, după ce mii de manifestanţi pe care i-a chemat la Washington au luat cu asalt Capitoliul, iar patru persoane au murit în incidente violente, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

America a început să caute vinovaţii eveneminetelor din ultimele ore.

Securitatea clădirii era arătată cu degetul, din cauza inacţiunii şi unor eşecuri, însă toate privirile se îndreaptă către Donald Trump, care îşi întărâtă susţinătorii de mai multe săptămâni.

”El aproape că i-a trimis pe susţinătorii săi la Capitoliu, îşi alimentează baza cu fake news, anunţă că nu accepta niciodată rezultatul, face tot felul de lucruri antidemocratice”, declară pentru BFMTV o fostă consilieră la Casa Albă a lui Bill Clinton, Leah Pisar.

IMPEACHMENT ŞI AMENDAMENTUL 25

Acest comportament şochează atât de puternic, încât numeroşi aleşi consideră că Donald Trump ar trebui să nu-şi încheie mandatul.

O procedură în vederea unei destituiri, după ce a mai fost vizat de una, nu mai este posibilă, din cauza punerii ei în aplicare extrem de lungi.

”În ceea ce priveşte impeachmentul este prea târziu”, declară pentru BFMTV un specualist în Statele Unite, François Durpaire.

În vederea unei accelerări a lucrurilor, vicepreşedintele Mike Pence, care s-a distanţat de Donald Trump în ultimele ore, după ce i-a fost loial timp de patru ani, ar putea invoca al 25-lea Amendament al Constituţiei americane.

”În cazul unei destituiri, al decesului sau demisiei preşedintelui, vicepreşedintele va deveni preşedinte”, se arată în introducerea acestui articol, trei situaţii care nu par însă se aplice în cazul dat.

În schimb, potrivit secţiunii 3 a articolului, ”dacă vicepreşedintele şi o majoritate a principalilor funcţionari din cadrul departamentelor Executivului declară în scris că preşedintele este în incapacitatea de a-şi exercita puterea şi de a-şi îndeplini atribuţiile, vicepreşedintele preia imediat aceste funcţii în calitate de preşedinte interimar”.

Acest caz este mai apropiat de ceea ce întâmplă în prezent, dar ridică în continuare numeroase probleme.

În această situaţie este necesar să se prezinte probe ale incapacităţii şi ”nebuniei” preşedintelui, precizează un specialist în politică americană, Jean-Éric Branaa.

Este totodată vorba despre o procedură lungă, care are nevoie de mai mult decât cele 13 zile până când Joe Biden depune jurământul, iar Donald Trump pleacă de la Casa Albă.

VALOARE SIMBOLICĂ

Cu toate acestea, este ”important ca americanii să nu lase nepedepsit ceea ce s-a întâmplat azi”, declară pentru BFMTV un avocat al Baroului din Washington, Olivier Piton.

”Se efectuează cercetări cu privire la tweeturi, în vederea calificării caracterului subversiv a ceea ce s-a întâmplat, există deja o perspectivă juridică destul de avanată”, adaugă el.

O plecare de la putere a lui Trump înainte de 20 de ianuarie pare dificilă, însă locatarul Casei Albe este mai singur ca niciodată. Demisiile în jurul său se multiplică, iar susţinătorii din ultimele săptămâni îl abandonează.

În noaptea de miercuri spre joi, mai mulţi membri ai Congresului i-au cerut lui Mike Pence să recurgă la cel de-al 25-lea Amendament, care-l autorizează pe vicepreşedinte şi o majoritate a Cabinetului să-l declare pe preşedinte ”inapt” în exercitarea funcţiei.

Potrivit US Capitol Historical Society, este pentru prima oară când Capitoliul a fost invadat, după ce clădirea a fost incendiată de către britanici în 1814.

Congresul a certificat joi alegerea lui Joe Biden la Casa Albă, după o zi de violenţe de neimaginat miercuri la Washington, unde susţinătorii lui Donald Trump au semănat haosul în Capitoliu, templul democraţiei americane.

Donald Trump şi-a recunoscut, într-un final, înfrângerea, la câteva momente după ce Congresul Statelor Unite a certificat prin vot victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, însă a anunţat că lupta va ”continua”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.