O activistă pentru drepturile omului din Crimeea, Irina Danilovici, a fost condamnată miercuri la şapte ani de închisoare după ce un tribunal instalat de Moscova în peninsula anexată de Rusia în 2014 a găsit-o vinovată pentru că ar fi avut un dispozitiv exploziv, un proces despre care activiştii pentru drepturile omului susţin că a fost "inventat" şi este "ilegal", relatează "The Guardian".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Jurnalista ucraineană Irina Danilovici a fost condamnată de un tribunal din Feodosia la şapte ani de detenţie într-o colonie penitenciară, a anunţat organizaţia Institutul pentru Informare în Masă (IMI), cu sediul la Kiev.

Activista pentru drepturile omului, asistentă medicală şi jurnalistă colaboratoare în Crimeea, a fost reţinută de autorităţile ruse la sfârşitul lunii aprilie, în timp ce se întorcea de la serviciu. Familia ei a declarat atunci pentru CNN că oameni cu cagule din unitatea specială a poliţiei ruse i-au percheziţionat casa din satul Vladislavovka, în apropiere de Feodosia, şi au luat laptopurile şi telefoanele găsite.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat-o pe Danilovici că a confecţionat un dispozitiv exploziv şi că l-a avut asupra sa, a precizat IMI. Ea a fost, de asemenea, amendată cu 50.000 de ruble sub acuzaţia de depozitare ilegală şi fabricare de explozibili.

Volodimir Cekrihin, un activist pentru drepturile omului din Crimeea, a declarat că dosarul împotriva lui Danilovici a fost falsificat în mod grosolan, începând cu faptul că ofiţerii FSB ruşi au răpit-o efectiv. "Întreaga aşa-zisă «anchetă» împotriva ei a fost făcută folosind metode ilegale: după ce a fost răpită, Irina a fost ţinută în subsolul biroului FSB şi a fost supusă la diferite forme de presiune şi intimidare, chiar şi la tortură - a fost bătută şi strangulată. Aşa-zisul proces a privat-o complet pe Irina Danilovici de dreptul său la un proces echitabil şi a fost un spectacol cinic", a spus el.

Cazul ei face parte dintr-un şir de dispariţii de activişti, jurnalişti şi cetăţeni obişnuiţi raportate în ultimul deceniu în Crimeea ocupată de Rusia. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CJP) a solicitat atunci autorităţilor ruse din Crimeea să spună unde a fost dusă Danilovici.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.