Noul director al poliţiei federale americane (FBI) Brian Driscoll a devenit simbolul unei contraputeri, refuzând să împărtăşească informaţiile cerute de către Departamentul Justiţiei, şi anume numele celor care au anchetat cu privire la luarea cu asalt Capitoliului la 6 ianuarie 2021, cerute de către apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump, relatează AFP.
În Europa, numele său aminteşte o fostă glorie a rugby-ului irlandez.
În Statele Unite, Brian Driscoll este un apărător la fel de aprig ca fostul căpitan al celor 15 de Treflă.
Numit ”din greşeală” la şefia FBI, acest ”big boss” al agenţiei a intrat în rezistenţa împotriva taberei trumpiste, care-i cere lista numelor agenţilor care au anchetat cu privire la luarea cu asalt a Capitoliului în 2021.
Brian Driscoll nu susţine această practică şi refuză să colaboreze.
A ajuns acolo ”din întâmplare”, scrie The New York Times (NYT).
Pe site, Casa Albă l-a titularizat pe Brian Driscoll ca şef al FBI pe când acesta era numărul doi.
Însă ”greşeala” n-a fost corectată niciodată, iar acesta şi-a asumat misiunea.
Atunci când Departamentul Justiţei i-a ceurt lista angajaţilor pentru a afla cine a lucrat la ancheta cu privire la asaltul de la Capitoliu, al unor susţinători ai lui Trump, agentul a refuzat.
Iar întreaga agenţie l-a susţinut.
NYT scrie că agenţi au început să difuzeze afişe prin care-l glorifică pe acest agent în vârstă de 45 de ani.
Convocat la Departamentul Justiţiei vineri, mulţi credau că va fi dat afară.
Însă Brian Driscoll, care poartă o mustaţă stufoasă, este în continuare în post, pregătit să apere cele aproximativ 6.000 de persoane care au contribuit mai mult sau mai puţin la anchetă.
Donald Trump a graţiat, imediat ce s-a întors la Casa Albă, peste 1.500 de persoane care au participat la asalt.
Nouă agenţi FBI au lansat marţi o procedură judiciară cu scopul de a împiedica Departamentul Justiţiei să colecteze aceste informaţii.
”Această directivă este ilegală şi represivă”, scriu agenţii poliţiei federale.
Brian Driscoll a făcut mult timp parte din Forţele Speciale ale FBI, în misiuni de eliberare de ostatici pe teritorii aflate în război, ca Irak, Siria sau Afganistan, dar şi în Statele Unite, unde a participat la eliberarea unui copil în vârstă de cinci ani luat ostatic în Alabama, scrie NYT.
El este prezentat drept un adevărat ”lider” de către mai mulţi conducători ai puternicei poliţii americane, însărcinate cu contraspionajul şi antiterorismul.
![viewscnt](http://viewscnt.1616.ro/c.gif?id=21926596&pid=2701)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.