Noul preşedinte al Iranului şi-a prezentat cabinetul, duminică, iar parlamentul trebuia să-i dea votul de încredere, propunându-l pe un diplomat pragmatic şi experimentat, Abbas Araqchi, ca ministru de externe într-un moment de tensiuni regionale sporite, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Masoud Pezeshkian îşi formează cabinetul într-un moment în care există un risc crescut de escaladare a conflictului din Gaza într-un război regional mai amplu, după ce recentele asasinate ale liderului grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, şi ale comandantului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut, au atras ameninţări de represalii împotriva Israelului.

După decesul preşedintelui Ebrahim Raisi, un conservator, într-un accident de elicopter, în luna mai, Masoud Pezeshkian a câştigat alegerile anticipate de luna trecută promiţând să îmbunătăţească legăturile cu lumea, să promoveze o politică externă pragmatică şi să reducă restricţiile sociale.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Componenţa cabinetului propus de Pezeshkian necesită aprobarea parlamentarilor, iar preşedintele parlamentului, Mohammad Baqer Qalibaf, a declarat că luni va începe examinarea candidaţilor în comisiile parlamentare.

Abbas Araqchi, în vârstă de 61 de ani, care a fost ambasador al Iranului în mai multe ţări, inclusiv în Japonia, a jucat un rol-cheie în negocierea acordului nuclear din 2015 al Teheranului cu şase puteri mondiale, din care preşedintele american de atunci, Donald Trump, a ieşit în 2018 şi a reimpus sancţiuni Iranului.

Araqchi a condus apoi echipa negociatorilor iranieni în timpul eforturilor multilaterale - în cele din urmă nereuşite - de a relansa pactul prin diplomaţie indirectă cu Washingtonul, dar în cele din urmă a fost înlocuit de diplomatul de linie dură Ali Bagheri Kani în 2021.

Puterile preşedintelui sunt limitate în Republica Islamică de cele ale liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care este comandantul suprem al forţelor armate, numeşte şeful sistemului judiciar şi are ultimul cuvânt în privinţa politicilor majore.

Tensiunile dintre Iran şi Occident au crescut din cauza programului nuclear care avansează rapid al Teheranului şi a ameninţărilor acestuia de a "pedepsi aspru" Israelul pentru asasinarea lui Haniyeh. Teheranul şi Hamas acuză Israelul de comiterea asasinatului, deşi acesta nu a revendicat, dar nici nu a  negat responsabilitatea pentru crimă.

Pe de altă parte, preşedintele Iranului l-a nominalizat în funcţia de ministru al petrolului pe Mohsen Paknezhad, care a fost ministru adjunct al petrolului, supervizând resursele de hidrocarburi între 2018 şi 2021.

Pezeshkian a nominalizat-o, de asemenea, pe Farzaneh Sadeq ca ministru al drumurilor şi transporturilor. Dacă va fi aprobată de parlament, ea ar deveni doar a doua femeie ministru din istoria Republicii Islamice. Prima a fost numită în 2009 de către preşedintele de la acea vreme, Mahmoud Ahmadinejad, care era un adept al liniei dure.

Conform propunerii preşedintelui, ministrul de informaţii al lui Raisi, Esmail Khatib, îşi va păstra poziţia şi în noul cabinet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.