Noua ambasadoare SUA în România, Kathleen Kavalec, spune că este nerăbdătoare să lucreze cu oficialii români în privinţa ridicării vizelor pentru călătoriile în Statele Unite, o chestiune care este de mulţi ani pe agenda bilaterală, dar care nu a înregistrat progrese, din cauza unor condiţii tehnice, în special rata de respingere a vizelor, pe care România nu le îndeplineşte.
Kathleen Kavalec a declarat vineri, într-un interviu pentru Digi24, că vede posibilă includerea României în programul „Visa Waiver” pe durata mandatului său.
„Acesta este un subiect la care aştept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu oficialii români. De fapt, am început deja. Există o serie clară de paşi, conform legislaţiei noastre, care trebuie urmaţi pentru ca o ţară să adere la programul de scutire de vize, iar ţările sunt acceptate mereu. Aşa că aş fi încântată dacă s-ar putea întâmpla acest lucru, să intre şi România în program, în timpul mandatului meu”, a spus Kathleen Kavalec.
Mandatul unui ambasador american este, de regulă, de trei ani.
România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele ţări din UE care nu sunt incluse în Progamul Visa Wiver. Pentru ca o ţară să fie inclusă în acest program, care permite călătorii în Statele Unite fără obligaţia de a obţine în prealabil o viză de la autorităţile americane, trebuie îndeplinite o serie de criterii de natură tehnică.
„Sunt şi tipuri de acorduri administrative care trebuie semnate, la care vom lucra. Acestea includ aspecte legate de schimbul de informaţii, securitatea frontierelor, acele tipuri de acorduri care trebuie să fie aplicate, precum şi analizarea a ceea ce numim rata de refuz, ştiţi, numărul românilor cărora li se refuză vizele”, a arătat Kathleen Kavalec.
„Există un prag în legea americană, care spune că trebuie să fie sub un anumit număr. Şi cred că acesta este un lucru pe care îl putem aborda împreună cu guvernul român prin educaţie, ajutând oamenii să înţeleagă ce este necesar pentru o cerere de viză reuşită. Şi cred că văd toate condiţiile în vigoare pentru a progresa în această problemă, cât sunt aici, pe durata mandatului meu”, a declarat ambasadoarea SUA în România în interviul de la Digi24.
Pragul menţionat de diplomatul american este de 3 la sută, ceea ce înseamnă că aceasta trebuie să fie proporţia maximă de vize refuzate de SUA din totalul solicitărilor primite de-a lungul unui an fiscal din partea cetăţenilor români. Or, anul trecut această rată a fost de 17 la sută în cazul României, în creştere faţă de o medie de 10 la sută înregistrată în anii precedenţi.
CITEȘTE ȘI Andrei Muraru: Anul trecut, rata de respingere a vizelor pentru SUA a fost 17% / Există foarte mulţi oameni care aplică pentru aceste vize fără să aibă cunoştinţă despre riscurile la care se supun completând neglijent aceste formulareRomânia şi SUA lucrează deja de anul trecut la o campanie pentru eliminarea vizelor pentru românii care vor să ajungă în Statele Unite, iar această campanie se axează tocmai pe creşterea gradului de conştientizare a publicului, de informare a cetăţenilor care vor să obţină o viză pentru Statele Unite, astfel încât să ştie ce au de făcut pentru a nu le fi refuzată viza de SUA.
Kathaleen Kavalec, care a mai lucrat la Ambasada SUA în România în calitate de consilier cultural, la începutul anilor 2000, a fost propusă ambasador în România de preşedintele Joe Biden în iunie 2022 şi a primit confirmarea din partea Senatului american la sfârşitul anului trecut. Ea a venit la post la începutul acestei luni şi a avut deja întrevederi cu liderii din România.
CITEȘTE ȘI Klaus Iohannis, discuţii cu ambasadoarea SUA la Bucureşti despre accederea României la programul Visa Waiver / Şeful statului a reinterat, la întâlnirea cu ambasadorul Turciei, continuarea sprijinului oferit de România, după cutremur CITEȘTE ȘI Ambasadoarea SUA la Bucureşti i-a transmis premierului că implicarea României în combaterea traficului de persoane reprezintă un argument puternic pentru accederea ţării noastre la Programul Visa Waver CITEȘTE ȘI Alina Gorghiu, întâlnire cu ambasadoarea SUA în România, E.S. Kathleen Ann Kavalec: Este necesar să facem progrese şi în procesul de includere a României în Programul Visa Waiver. Am solicitat sprijinul Congresului american în acest sens CITEȘTE ȘI Preşedintele Camerei Deputaţilor, discuţii cu ambasadoarea SUA la Bucureşti despre parteneriatul strategic, securizarea coridoarelor energetice şi colaborarea la viitoarea politică energetică în regiunea Mării Negre
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.