Autorităţile norvegiene în domeniul siguranţei nucleare au anunţat joi că au detectat infime cantităţi de iod radioactiv în regiunea de frontieră cu Rusia, în zilele care au urmat unei explozii într-o bază militară rusă, relatează AFP.
Eşantioanele respective au fost colectate într-o staţie de filtrare a aerului la Svanhovd, în nordul Norvegiei, în apropiere de frontiera cu Rusia, în perioada 9-12 august - la 1.700 de kolometri depărtare de instalaţia rusă în care a avut loc explozia.
La 10 august, agenţia nucleară rusă Rosatom a anunţat o explozie soldată cu cinci morţi - cu două zile mai înainte -, într-o bază de lansare de rachete balistice, în regiunea Arhanghelsk, în Marele Nord rus.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”În prezent, nu mai este posibil să se stabilească dacă ultima detectare de iod radioactiv este legată de accidentul de la Arhanghelsk”, afirmă într-un comunicat Autoritatea norvegiană de radioprotecţie şi siguranţă nucleară.
Potrivit agenţiei, staţiile norvegiene de măsurare detectează de şase până la opt ori pe an iod radioactiv, a cărui ”sursă este în general necunoscută”.
ACCIDENT LEGAT DE TESTE ALE UNOR ”ARMAMENTE NOI”
Imediat după accident, Ministerul rus al Apărării a exclus o contaminare radioactivă, evocând probleme în cursul unei testări a unui ”motor-rachetă cu combustibil lichid”.
Însă primăria unui oraş situat în apropiere de bază a anunţat că a ”înregistrat o scurtă creştere a radioactivităţii”, după care a retras anunţul.
Autorităţile ruse au recunoscut, între timp, faptul că accidentul este de natură nucleară şi are legătură cu teste ale unor ”armamente noi”.
Nivelul radioactivităţii, după explozie, a depăşit de până la 16 ori nivelul admis, potrivit agenţiei ruse de meteorologie, fără ca acest nivel să reprezinte însă un pericol la adresa sănătăţii.
Potrivit Rosghidromet, nivelurile detectate după accident au scăzut rapid şi au revenit la normal în aceeaşi după-amiază.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...