Noi revolte au avut loc sâmbătă seară în Olanda, Austria, Croaţia şi Italia, faţă de restricţiile impuse în contextul creşterii numărului de infecţii cu SARS-CoV-2 în ţările europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Demonstranţii au lansat petarde şi artificii spre poliţie şi au incendiat biciclete în Haga, după ce cu o seară înainte protestele au devenit violente în Rotterdam şi poliţia a intervenit în consecinţă.

Mii de oameni au ieşit pe străzi în Austria, Croaţia şi Italia, nemulţumiţi de noile restricţii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că este „foarte îngrijorată” legat de creşterea numărului de contaminări cu SARS-CoV-2 pe continent.

Directorul regional, dr. Hans Kluge, a declarat pentru BBC că, dacă măsurile nu sunt înăsprite în Europa, ar putea fi înregistrate alte 500.000 de decese până primăvara viitoare.

„Covid-19 a redevenit principala cauză de deces în regiunea noastră”, a spus el, adăugând că „ştim ce trebuie făcut” pentru a lupta cu virusul - vaccinare, purtarea măştii şi utilizarea de permise Covid.

Mai multe guverne de pe continent au impus noi restricţii în încercarea de a combate creşterea numărului infecţiilor, după ce au fost înregistrate noi recorduri de contaminări.

Arestări, demonstranţi şi poliţişti spitalizaţi

În Olanda, sâmbătă seară au avut loc proteste în mai multe oraşe.

Manifestanţii au incendiat biciclete pe străzile din Haga, în timp ce forţele de ordine călare au încercat să disperseze mulţimea. Oficialii au anunţat un ordin de urgenţă pentru oraş şi cel puţin şapte oameni au fost arestaţi.

Cinci poliţişti au fost răniţi, au anunţat autorităţile.

Revolta a urmat unei nopţi de violenţe în Rotterdam condamnată de primarul oraşului drept „o orgie de violenţă”. Poliţia a tras focuri de avertisment şi la ţintă „pentru că situaţia punea viaţa în pericol”, a declarat un purtător de cuvânt pentru agenţia Reuters.

Cel puţin trei demonstranţi au fost spitalizaţi cu răni provocate de arme de foc, a spus poliţia. Autorităţile au început o anchetă a incidentului.

Olanda a impus o carantină parţială de trei săptămâni după ce au fost înregistrate cifre record de contaminări. Barurile şi restaurantele trebuie să se închidă la ora 20:00, iar evenimentele sportive au loc fără spectatori.

Zeci de mii de oameni au protestat şi în Viena, capitala Austriei, după ce guvernul a anunţat o nouă carantină naţională şi planuri de a face ca vaccinarea să fie obligatorie în februarie 2022. Este prima ţară europeană care impune prin lege vaccinarea.

Afişând steagul naţional şi bannere pe care scria „Libertate”, protestatarii au strigat „Rezistenţă!” şi au huiduit poliţia.

Luni, ţara intră în carantină pentru 20 de zile, iar toate unităţile economice neesenţiale vor fi închise şi oamenii vor trebui să lucreze de acasă.

În Croaţia, mii de oameni au mărşăluit pe străzile capitalei Zagreb pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de impunerea vaccinării pentru lucrătorii din sectorul public, în timp ce în Italia, câteva mii de oameni s-au adunat la Circus Maximus pentru a protesta faţă de certificatele cerute la locul de muncă, în transportul public şi diverse spaţii.

Autorităţile franceze au trimis zeci de ofiţeri de poliţie pentru a reprima revolta din insula caraibiană Guadelupa, departament al Franţei.

În timpul protestelor de noaptea trecută au avut loc şi jafuri la zeci de magazine şi unele au fost incendiate în timpul protestelor din Franţa.

Ministrul de interne Gérald Darmanin a spus că unii dintre cei implicaţi în revolte au folosit „muniţie reală” faţă de forţele de ordine şi a promis un răspuns „ferm” la tulburarea ordinii publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.