Donald Trump a promis că duminică avea să aibă loc un val de descinderi ale poliţiei în vederea reţinerii a mii de imigranţi clandestini, însă nicio activitate de amploare nu a avut loc în marile oraşe americane vizate, relatează AFP.
Agenţi din cadrul poliţiei imigraţiei ICE - distinctă de poliţia obişnuită, municipală sau a statului - erau aşteptaţi pe străzi în cel puţin zece mari oraşe americane, cu scopul de a aresta aproximativ 2.000 de persoane aflate într-o situaţie neregulată.
Mai multe posturi, inclusiv CNN şi Fox, au anunţat duminică începerea operaţiunilor, citând surse anonime din cadrul acestei forţe, însă, pe teren, nu s-a raportat vreo operaţiune importantă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Numeroşi activişti patrulau însă pe străzi în mai multe metropole, pentru a documenta orice arestare şi a condilia orice imigrant fără acte reţinut.
”Nicio activitate pentru moment”, a declarat Bill de Blasio, primarul New Yorkului, într-o conferinţă de presă duminică după-amiaza (ora locală).
”Este foarte dificil să-ţi organizezi viaţa în jurul anunţurilor lui Donald Trump”, a lansat candidatul în alegerile primare democrate în vederea alegerilor prezidenţiale din 2020.
Primarul a anunţat că trei descinderi au fost semnalate sâmbătă. ”În niciunul dintre aceste cazuri agenţii ICE nu au putut să găsească individul pe care-l căutau”, a precizat el.
Întrebat mai înainte la Fox News, directorul interimar al poliţiei imigraţiei Matthew Albence a refuzat să facă precizări cu privire la operaţiunile programate duminică.
Spectrul acestui val de reţineri se anunţa deja mult mai redus decât ”milioanele” preconizate de Trump în iunie, înaintea unei operaţiuni - până la urmă amânate, însă îngrijorarea era aceeaşi în rândul celor susceptibili să fie vizaţi.
Asta cu atât mai mult cu cât, potrivit unor publicaţii, autorităţile însărcinate cu imigraţia intenţionează de asemenea să expulzeze imigranţi clandestini reţinuţi într-o descindere, dar care nu figurau iniţial pe lista persoanelor căutate.
”Această incertitudine, această frică fac ravagii, este incontestabil”, a declarat Lori Lightfoot, primarul democrat din Chicago la CNN. ”Asta traumatizează oamenii”.
”LOVITURĂ POLITICĂ”
Anumiţi edili le-au amintit în mod public drepturile - la fel ca asociaţii de apărarea drepturilor omului - persoanelor într-o situaţie neregulată şi le-au îndemnat să şi le exercite dacă este necesar.
”Dacă vă este teamă că veţi fi expulzaţi, rămâneţi acasă duminică, sau deplasaţi-vă în grupuri”, a îndemnat sâmbătă Keisha Bottoms, perimarul din Atlanta la CNN. ”Dacă cineva vă bate la uşă, nu deschideţi, vă rog, decât dacă are mandat”.
”Este o lovitură politică menită să convingă muţi oameni că, în Statele Unite, problemele provin de la imigranţi”, a apreciat joi Bill de Blasio, primarul New Yprkului, la MNSBC.
”Milioane de persoane stau la coadă pentru a deveni cetăţeni ai acestei ţări”, declara preşedintele american. ”Nu este de ajuns ca cineva doar să treacă frontiera pentru a obţine cetăţăenia” americană, adăuga el.
Mulţi conservatori au amintit că administraţia democrată a lui Barack Obama a expulzat 409.849 de persoane în 2012, faţă de 256.085 în timpul lui Trump, în 2018.
”Acestea nu sunt persoane fără documente”, a subliniat la CNN Ken Cuccinelli, referindu-se la persoane care puteau fi reţinute duminică. ”Ele au primit o decizie a justiţiei, care le spune că dosarul lor a fost examinat şi că ele trebuie să părăsească teritoriul. Acestea sunt persoanele vizate”.
”Guvernul Trump nu mai este credibil în aceste subiecte”, a subliniat Bill de Blasio la CNN duminică. ”Ei s-au luat (în trecut) de oameni care nu au comis vreun delict, care nu făceau obiectul vreunei proceduri” de expulzare.
Mulţi sunt îngrijoraţi de un nou aflux de imigranţi arestaţi de autorităţi, în contextul în care centrele de retenţie sunt deja suprapopulate.
Statele Unite se confruntă, în fapt, de un an, cu o criză a imigraţiei la frontiera cu Mexicul, trecută lunar de mii de persoane originare din America Centrală, care fug din calea violenţelor şi sărăciei din ţara lor.
Zeci de manifestaţii au fost organizate vineri şi sâmbătă în toată ţara, pentru a reclama închiderea anumitor centre de retenţie situate la frontieră.
Mai multe publicaţii americane scriu despre centre în care sunt deţinuţi copii în vârstă de până la 12 ani, în condiţii de igienă îngrijorătoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...