Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat miercuri că nu deţine vreo ”probă” suficientă a unui presupus atac chimic în nord-vestul Siriei, care ar fi fost comis duminică de către regimul sirian al lui Bashar al-Assad, potrivit Washingtonului, relatează AFP.
Gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), dominată de aripa siriană a Al-Qaida, a acuzat duminică forţele guvernamentale siriene, prin organul său de propagandă Eba, că au lansat un atac cu clor contra combatanţilor săi în nordul provinciei de coastă Latakia.
”Noi nu avem vreo probă a atacului”, a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahman, directorul SOHR, care dispune de o vastă reţea de surse în ţară.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Noi nu am documentat vreun atac chimic în Munţii Latakia”, a dat el asigurări.
Statele Unite au prezentat marţi ”indicii” potrivit cărora regimul lui Bashar al-Assad ar fi comis un nou ”atac” chimic în Siria, la 19 mai, şi au amenunţat cu represalii.
”Suntem încă pe cale să culegem informaţii despre acest incident, însă ne reiterăm avertismentul. Dacă regimul (lui Bashar al-)Assad foloseşte arme chimice, Statele Unite şi aliaţii noştri vom răspunde rapid şi în mod adecvat”, a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus.
Salvatori voluntari sirieni cunoscuţi sub numele de Căştile Albe, care au dezvăluit în trecut mai multe atacuri chimice în Siria vizând zone insurgente, au declarat pentru AFP că nu dispun, ”pentru moment de vreo informaţie cu privire la acest presupus atac”.
Armata siriană a dezminţit, la rândul său, duminică, această informaţie, afirmând că este vorba despre un caz ”fabricat”, potrivit unei surse militare citată de cotidianul favorabil regimului al-Watan.
Potrivit directorului SOHR, numai jihadişti erau prezenţi în sectorul presupusului atac, ceea ce face aproape imposibilă o confirmare obiectivă a incidentului.
”Nu erau civili în regiune”, a dat el asigurări.
Siria a fost teatrul mai multor atacuri chimice de la începutul războiului, în 2011, dintre care unele au fost confirmate de ONU.
Războiul care sfâşie ţara de opt ani s-a soldat cu peste 370.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.