Promisiunile premierului Benjamin Netanyahu de a continua războaiele Israelului în Gaza şi Liban au spulberat vineri speranţele că uciderea liderului Hamas Yahya Sinwar ar putea contribui la încheierea a mai mult de un an de escaladare a conflictului în Orientul Mijlociu, relatează Reuters.
Armata israeliană a anunţat vineri că l-a ucis şi pe Muhammad Hassin Ramal, comandantul Hezbollah din zona Tayibe din sudul Libanului. Pe de altă parte, familiile ostaticilor israelieni au declarat că, deşi uciderea lui Sinwar este o realizare, aceasta nu va fi completă atât timp cât rudele lor răpite sunt încă în Gaza.
Între timp, gruparea militantă libaneză Hezbollah a promis să-şi intensifice luptele împotriva Israelului, iar Iranul, susţinătorul său, a declarat că „spiritul de rezistenţă” va fi întărit prin moartea aliatului său palestinian, Yahya Sinwar, în Gaza.
Sinwar, creierul atacului din 7 octombrie 2023, care a declanşat războiul din Gaza, a fost ucis miercuri în timpul unei operaţiuni a soldaţilor israelieni în enclava palestiniană, un eveniment crucial în conflictul care durează de un an.
Joi seara, Netanyahu a calificat uciderea lui Sinwar drept o piatră de hotar, dar a promis că va continua războiul, care în ultimele săptămâni s-a extins de la lupta împotriva grupării palestiniene Hamas în Gaza la o invazie în sudul Libanului şi la bombardarea unor mari porţiuni din ţară. „Războiul, dragii mei, nu s-a terminat încă”, le-a spus Netanyahu israelienilor, afirmând că luptele vor continua până când ostaticii deţinuţi de Hamas vor fi eliberaţi.
„Avem în faţa noastră o mare oportunitate de a opri Axa răului şi de a crea un viitor diferit”, a adăugat el, referindu-se la Iran şi la aliaţii săi militanţi din întreaga regiune - în Gaza, Liban, Siria, Irak şi Yemen.
Comentariile lui Netanyahu au contrastat cu cele ale liderilor occidentali, inclusiv ale preşedintelui american Joe Biden, care au afirmat că moartea lui Sinwar oferă o şansă pentru încheierea conflictului. Statele Unite doresc să demareze negocierile pentru încetarea focului şi să asigure eliberarea ostaticilor, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, adăugând că Sinwar refuzase să negocieze. „Acest obstacol a fost în mod evident înlăturat. Nu pot prezice că acest lucru înseamnă că oricine îl va înlocui (pe Sinwar) va fi de acord cu o încetare a focului, dar elimină ceea ce a fost în ultimele luni principalul obstacol în calea obţinerii uneia”, a dezvăluit el.
Un diplomat de rang înalt care lucrează în Liban a declarat pentru Reuters că speranţele că moartea lui Sinwar va pune capăt războiului sunt deşarte. „Am sperat cu adevărat în tot acest timp că dacă scăpăm de Sinwar, va fi punctul de cotitură, în care războaiele se vor încheia, în care toată lumea va fi pregătită să lase armele jos. Se pare că ne-am înşelat încă o dată”, a declarat diplomatul.
Lunile întregi de eforturi ale Statelor Unite, principalul susţinător al Israelului, de a negocia încetarea focului cu Hamas şi Hezbollah au eşuat, Israelul continuându-şi războaiele, iar inamicul său de moarte, Iranul, a părut în mare măsură neputincios în faţa puterii militare a Israelului, inclusiv a armelor americane.
Conflictul a provocat primele confruntări directe Iran-Israel, inclusiv atacuri cu rachete asupra Israelului în aprilie şi la 1 octombrie. Netanyahu a promis să răspundă la atacul din octombrie, care a provocat puţine pagube. Washingtonul a presat Israelul să limiteze ţintele şi să nu lovească instalaţiile energetice sau nucleare iraniene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.