Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen discută miercuri cu premierul britanic Boris Johnson, în timp ce cele două părţi se acuză reciproc de blocarea negocierilor comerciale post-Brexit, relatează AFP.
Această discuţie este programată într-un moment critic al negocierilor, cu o zi înainte de un summit european consacrat în parte Brexitului şi din care Boris Johnson a făcut un termen-limită în vederea ajungerii la un acord.
”Nu are sens să ne gândim la termene-limită dincolo de această dată”, aprecia Johnson la începutul lui septembrie.
Această convorbire telefonică este prevăzută miercuri seara
La 3 octombrie, cei doi lideri s-au angajat, într-o convorbire la telefon, ”să muncească intens” pentru a ajunge la un compromis.
Europenii, care şi-au stabilit sfârşitul lui octombrie drept termen-limită al ajungerii la un acord, au anunţat în mod clar marţi că finalizarea negocierilor necesită alte câteva săptămâni.
”Mai este un număr de săptămâni de negociat şi nu de zile”, a subliniat marţi şeful diplomaţiei irlandeze Simon Coveney, în urma unei întâlniri cu omologii săi la Luxemburg.
Negociatorul-şlef UE al Brexitului Michel Barnier, care le-a prezentat un bilanţ al negocierilor miniştrilor, la această reuniune, a promis să continue ”să acţioneze în vederea unui acord echitabil în zilele şi săptămânile viitoare”.
”De la 15 octombrie la jumătatea lui noiembrie trebuie să se joace totul”, a apreciat ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian în faţa deputaţilor, estimând însă drept ”foarte credibil” şi chiar ”din câte se pare (având loc) chiar azi” ipoteza unui eşec.
După ce Regatul Unit a ieşit în mod oficial din Uniunea Europeană (UE) la 31 ianuarie, negocierile înttre Londra şi Bruxelles cu privire la un acord de liber-schimb, care să intre în vigoare la sfârşitul perioadei de tranziţie, la sfârşitul anului, bat pasul pe loc. Iar cele două părţi se acuză reciproc că fac să planeze riscul unui ”no deal” care poate fi devstator pentru economiile lor.
”TACTICĂ VECHE”
”Perspectivele unui acord sunt aici”, însă ”asta va necesita aceeaşi bunăvoinţă, acelaşi pragmatism, aceeaşi flexibilitate atât din partea UE, cât şi a Regatului Unit şi premierului şi de care au dat dovadă”, a apreciat marţi, într-o audiere în Parlament, ministrul britanic de Externe Dominic Raab.
O sursă din cadrul Guvernului britanic i-a acuzat pe europeni că recurg la o ”tactică veche” de negociere, amânând termenul-limită.
”Ei presupun că cu cât mai lung va fi procesul, cu atât va fi mai dispus Regatul Unit să facă compromisuri. Însă, în realitate, toate aceste strategii au avut ca rezultat să ne aducă la jumătatea lui octombrie, cu multă muncă care ar fi putut să fie făcută, dar care nu a fost făcută”, a criticat sursa citată.
Michel Barnier a subliniat marţi, în faţa miniştrilor de Externe din statele membre UE, că în pofida unor negocieri mai ”constructive” decât anterior cu Londra, punctele de blocaj persistă în dosarele pescuitului, condiţiilor concurenţei loiale sau guvernanţei viitorului acord.
Însă el a dat asigurări că UE nu va pleca de la masa negocierilor.
”Ne aflăm, sincer, într-un stadiu foarte critic (...), sub o presiune extremă”, a apreciat Michael Roth, adjunctul ministrului german de Externe însărcinat cu Afaceri Euroene, îndemnând Regatul Unit să facă ”progrese substanţiale” în cele trei subiecte aflte în blocaj.
Progrese s-au înregistrat cu britanicii în dosarul condiţiilor concurenţei, însă problema pescuitului, explozivă pentru o mână de state membre ca Franţa, Belgia, Olanda, Iralnda, Danemarca, rămâne în impas.
Această activitate reprezintăînsă doar o parte neglijabilă a economiei Celor 27 şi regatului Unit.
Europenii pescuiesc în fiecare an în valoare de 635 de milioane de euro în apele britanice, iar britanicii în valoare de 110 milioane de euro în apele UE.
În scrisoarea de invitaţie la summit, trimisă marţi seara, preşedintele Consiliului European Charles Michel sublinaiză că un acord este ”în interesul celor două părţi”, dar ”nu cu orice preţ”.
”Zilele următoare sunt decisive”, avertizează Charles Michel.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...