Washingtonul şi-a sporit presiunile asupra Venezuelei, cerând ca negocieri aflate în curs la Oslo între reprezentanţi ai lui Nicolas Maduro şi rivalului acestuia Juan Guaido să vizeze în primul rând plecarea preşedintelui socialist venezuelean de la putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Luăm act de negocierile din Norvegia. Aşa cum am anunţat în mai multe rânduri, Statele Unite apreciază că singurul lucru de negociat cu Nicolas Maduro snt condiţiile plecării sale”, a declarat Morgan Ortagus, opurtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

La aceste negocieri - sub auspiciile Norvegiei - participă apropiaţi ai liderului socialist şi reprezentanţi ai lui Guaido, preşedintele autoproclamat în ianuarie, susţinut de peste 50 de ţări, inclusiv Statele Unite.

Negocierile au durat până târziu, luni noaptea, şi urmează să se încheie miercuri, o dată care poate fi schimbată, potrivit unor surse apropiate procesului de mediere.

Nimic nu s-a divulgat în presă despre conţinutul şi forma acestor negocieri.

Întrucât ”precedente eforturi de negociere au eşuat, deoarece regimul le-a folosit pentru a crea disensiuni în opoziţie şi a câştiga timp, noi sperăm că discuţiile de la Oslo se vor concentra asupra pelcării lui Maduro (de la putere) ca o condiţie prealabilă oricărei avansări”, a continuat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane.

FERMITATE

Guvernul lui Donald Trump vrea să-l vadă pe Nicolas Maduro - a cărui ţară este împotmolită într-o gravă criză economică - părăsind preşedinţia.

”Poporul vnezuelean este unit în susţinerea unei cauze comune: să pună capăt uzurpării (puterii) de către Maduro, un guvern de tranziţie şi alegeri libere şi corecte”, a scris luni, pe Twitter, consilierul în probleme de securitate naţională al lui Donald Trump John Bolton.

Însă, în deschiderea marţi a negocierilor între cele două tabere din Venezuela în Norvegia, aceste declaraţii ale diplomaţiei americane sună ca o nouă chemare la ordine, şi anume că Washingtonul are un obiectiv major în Venezuela în a-l vederea pe Guaido în locul lui Maduro.

Washingtonul şi-a arătat fermitatea şi altfel.

Ambasadorul american pentru dezarmare a părăsit, marţi o reuniune a Conferinţei ONU a Dezarmării, la Geneva, a cărei preşedinţii rotative i-a revenit Venezuelei, catalogând această ţară drept ”stat în afara legii”.

La începutul discursului ambasadorului venezuelean Jorge Valero, Robert Wood s-a ridicat imediat din scaun.

”Ceea ce se întâmplă acum aici este o diatribă a propagandei”, le-a declarat el jurnaliştilor, după ce a părăsit sala.

”Indiferent ce subiect se discută acolo, înăuntru, indiferent de decizii se iau nu vor avea vreo legitimitate, pentru că un regim ilegitim prezidează acest organ”, a declarat el, referindu-se la Guvernul socialist al preşedintelui Maduro.

MADURO, ÎN CONTINUARE ÎN FUNCŢIE

Un susţinător de neclintit al opozantului Guaido, Washingtonul încearcă să-l dea jos, din ianuarie, pe Maduro, prin sancţiuni economice, izolare diplomatică şi ameninţări militare. Însă fără succes, până acum.

Donald Trump, de obicei mai degrabă ostil unor politici menite să provoace schimbări de regim, s-a lăsat convins de anumiţi adepţi ai unei linii dure din cadrul administraţiei sale - ca John Bolton - să facă o excepţie în privinţa Venezuelei.

În această ţară din America de Sud, afectată de cea mai gravă criză politică şi economică din istoria recentă, situaţia este în continuare foarte tensionată, însă ambele tabere au acceptat să negocieze, sub egida Norvegiei, o ţară obişnuită cu negocieri diplomarice.

”Noi ne folosim cea mai bună bunăcredinţă (...) pentru a găsi, pe baza ordinii de zi integrale asupra căreia părţile s-au pus de acord, soluţii democratice, paşnice, de coexistenţă naţională, contradicţiilor şi conflictului venezuelene”, a declarat Nicolas Maduro, într-o alocuţiune televizată.

Medierea norvegiană este nepopulară în rândul opoziţiei, după ce Juan Guaido a declarat iniţial că orice dialog ar trebui să înceapă după plecarea lui Maduro şi prin noi alegeri.

”Cei care nu înţeleg că trebuie să jucăm pe toate scenele, că trebuie săavem o prezenţă activă peste tot (...) cooperează cu cealaltă parte”, a încercat să se justifice, duminică, Guaido.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.