Negociatorul-şef UE pentru Brexit Michel Barnier a anunţat, după prima zi de negocieri avute cu ministrul britanic pentru Brexit David Davis privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, că Londra trebuie să iasă din blocul european în mod ordonat, relatează Reuters. De asemenea, Uniunea Europeană şi Regatul Unit s-au pus de acord asupra priorităţilor şi calendarului negocierilor asupra Brexitului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UE şi Regatul Unit s-au pus de acord asupra priorităţilor şi calendarului Brexitului

Uniunea Europeană şi Regatul Unit s-au pus luni de acord asupra priorităţilor şi calendarului negocierilor asupra Brexitului, în cadrul unei prime întâlniri între negociatorii celor două părţi, la Bruxelles, relatează AFP.

Problema prioritară a ”drepturilor cetăţenilor” - cetăţenii din UE instalaţi în Regatul Unit şi britanicii care au reşedinţă pe tetoriul Uniunii - va fi abordată de către premierul britanic Theresa May încă de la summitul UE prevăzut la sfârşitul acestei săptămâni la Bruxelles.

May va discuta despre acest lucru împreună cu cei 27 de omologi ai săi, a precizat ministrul britanic însărcinat cu Brexitul David Davis.

”Apoi vom publica luni (26 iunie) un document detaliat care va expune marile linii ale ofertei noastre care cred că va fi baza bună în vederea obţinerii unui acord”, a adăugat el, într-o conferinţă de presă comună cu negociatorul-şef al UE Michel Barnier.

Negocierile vor fi organizate în sesiuni, o dată pe lună - începând din 17 iulie şi până după 9 octombrie, potrivit primelor date alese.

Grupuri de lucru alcătuite din experţi ai ambelor părţi au fost stabilite în vederea abordării dosarelor celor mai urgente, şi anume drepturile cetăţenilor, acordul financiar (”conturile de soldat”) şi alte ”chestiuni născute din separare”, a enumerat Barnier.

Problema spionoasă a frontierei dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord va fi plasată în mod direct sub autoritatea a doi colaboratori ai lui Barnier şi Davis.

Priorităţile vor fi discutate toate în cadrul fiecărui tur de negocieri. Limbile în care se vor purta negocierile vor fi engleza şi franceza.

Marea Britanie pune în continuare la îndoială ideea unei plăţi în legătură cu Brexitul, afirmă o sursă europeană

Marea Britanie nu a acceptat vreun acord acord financiar cu Uniunea Europeană în vederea acoperirii obligaţiilor care-i revin la momentul părăsirii UE, a declarat un oficial european de rang înalt după prima zi a negocierilor dintre Londra şi Bruxelles, relarează Reuters.

Britanicii ”se întreabă dacă există vreo bază juridică cu privire la o plată la ieşire”, a declarat acest oficial.

El se referă la o eventuală factură, estimată de Uniune la zeci de miliarde euro, care să acopere o parte a angajamentelor Londrei la bugetul Uniunii din perioada în care regatul este membru al Uniunii.

Marea Britanie a respins până acum faptul că o asemenea plată ar fi justificată, iar unii miniştri au sugerat că Uniunea ar putea să fie datoare Londrei.

Oficiali UE afirmă că poziţiile cu privire la această plată s-au apropiat şi că cele două părţi au convenit luni să înfiinţeze un grup de lucru în cadrul negocierilor. Acest aspect este considerat un test major al negocierilor viitoare.

Londra şi Bruxellesul urmează să discute despre Brexit în iulie, septembrie şi octombrie

Negociatorii britanic şi european au convenit luni ca negocierile Brexitului să se concentreze - până în octombrie asupra drepturilor cetăţenilor, un acord financiar şi alte probleme legate de acest divorţ, iar un dialog distinct să fie purtat cu privire la Irlanda de Nord, potrivit unui document citat de Reuters.

Potrivit acestui document, care conţine termene de referinţă, aprobat de Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, şi David Davis, negociatorul britanic, negocierile urmează să continue în săptămânile care încep pe 17 iulie, 28 august, 18 septembrie şi 9 octombrie.

Limba de lucru a negocierilor va fi engleza şi franceza, iar intrerpretări vor fi furnizate de Comisia Europeană (CE).

Ambele părţi doresc transparenţă.

Barnier şi Davis au susţinut o conferinţă de presă comună la Bruxelles, în urma acestei prime zile de negocieri.

”Această primă sesiune a fost folositoare”, a spus Barnier.

”Ceasul ticăie”, a mai afirmat el, adăugând că obiectivul comun al celor părţi este să se asigure că Brexitul ”va avea loc în mod ordonat”.

Marea Britanie şi UE au început oficial luni negocierile pentru ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, ce se vor concentra, în prima etapă, pe drepturile cetăţenilor, factura Brexit şi graniţa irlandeză.

Londra are mai puţin de doi ani pentru a negocia termenii divorţului şi liniile mari ale viitoarei relaţii cu UE, în condiţiile în care desprinderea oficială de blocul comunitar va avea loc la sfârşitul lui martie 2019. Ambele părţi au nevoie de un acord pentru a permite continuarea comerţului între cel mai mare bloc comercial al lumii şi a cincea economie de pe Glob.

Prima chestiune care se va afla pe agenda de discuţii de la Bruxelles va fi statutul milioanelor de cetăţeni UE care trăiesc în Marea Britanie şi al cetăţenilor britanici din celelalte 27 de state membre UE. Acest statut va include dreptul lor de a rămâne în ţara gazdă, de a munci şi de a avea acces la îngrijiri medicale.

Valoarea notei de plată pe care va trebui să o plătească Marea Britanie la ieşire urmează să fie, de asemenea, o decizie. UE va cere, probabil, zeci de miliarde de euro, pentru că, din punctul său de vedere, Londra trebuie să finanţeze programele pe care le-a aprobat când era membră.

Situaţia cu Irlanda – unde se află singura graniţă terestră dinre UE şi Marea Britanie – va fi discutată, de asemenea.

Premierul britanic Theresa May vrea să negocieze atât divorţul, cât şi viitoarea relaţie comercială înainte de ieşirea ţării sale din blocul comunitar. Apoi, ea pledează pentru o implementare treptată a procesului de Brexit, pentru ca firmele să aibă timp să se pregătească pentru impact.

Pe de altă parte, UE vrea finalizarea primei etape a negocierilor de divorţ înainte ca, anul viitor, să înceapă negocierile privind comerţul. Oficialii UE sunt, însă, de acord că acordurile necesare înainte de ieşirea Londrei pot fi încheiate numai ca un pachet de ansamblu.

La trei zile după începerea negocierilor, May va merge la Bruxelles pentru un summit UE - o ocazie pentru ca ceilalţi 27 de lideri să îşi evalueze partenerul de discuţii în atmosfera profund schimbată adusă de dramele din ultimele două săptămâni. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.