NATO începe joi, în Norvegia, cele mai vaste manevre militare de la sfârţitul Războiului Rece - o modalitate de a-i aminti Rusiei solidaritatea aliaţilor, în pofida unor îndoieli insuflate de Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aproximativ 50.000 de militari, 10.000 de vehicule şi 250 de aeronave din 31 de ţări iau parte la exerciţiul Trident Juncture 18, care vizează să antreneze Alianţa Nord-Atlantică să sară în ajutoul unuia dintre membrii săi, în caz de agesiune.

”Mediul securotăţii în Europa s-a degradat semnificativ în aceşti ultimi ani”, a subliniat secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg.

"Trident Juncture transmite un mesaj clar naţiunilor noastre şi oricărui potenţial adversar. NATO nu caută confruntarea, ci este pregătită să-i apere pe toţi aliaţii de orice ameninţări”, a subliniat miercuri el într-o conferinţă de presă.

Acest ”adversar potenţial” nu este desemnat în mod oficial, însă toată lumea se gândeşte la Rusia, care-şi etalează puterea militară şi împărtăşeşte cu Norvegia o frontieră de 198 de kilometri, în Marele Nord.

Armata rusă a anexat Crimeea, a contribuit la destabilizarea Ucrainei, şi-a sporit capacităţile în Arctica şi a efectuat în septembrie cele mai mari manevre din istoria sa în Extremul Orient.

”EXERCIŢIU ANTIRUS”

La rândul său, Ambasada Rusiei la Oslo a declarat că vede în Trident Juncture un exerciţiu ”antirus”. ”O asemenea activitate (...) pare provocatoare, chiar dacă se încearcă să fie justificată prin scopuri pur defensive”, a subliniat ea.

Moscova este iritată, de mai multe luni, de consolidarea - în curs - a prezenţi militare occidentale în regiune. Statele Unite şi Marea Britanie au hotărât să-şi intensifice desfăşurările în Norvegia, în vederea aclimatizării trupelor lor la luptă în condiţii de frig puternic.

O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat, la începutul lui octombrie, ”zăngănit de arme” şi a promis o ”ripostă”.

”Principalele ţări din NATO îşi măresc prezenţa militară în regiune, în apropierea frontierelor Rusiei”, a denunţat ea. ”Asemenea acţiuni iresponsabile vor conduce neapărat la destabilizarea situaţiei politice şi militare în Nord, la o creştere a tensiunilor”.

Tensiunile s-au înteţit şi mai mult sâmbătă, odată cu anunţul lui Donald Trump al retragerii Statelor Unite din tratatul cu privire la interzicerea armamentului nuclear cu rază intermediară de acţiune (INF) don 1987.

Reproşând Rusiei că dezvoltă un nou tip de rachetă - de tip SSC-8 -, preşedintele american a ameninţat cu o creştere a aresenalului nuclear al ţării sale.

ARTICOLUL 5

Donald Trump are o poziţie nu tocmai fermă în privinţa angajamentului său faţă de NATO - mai ales cu privire la Artocolul 5 şi obligaţiile apărării colective -, însă armata americană participă la Trident Juncture cu cel mai mare contingent - peste 14.000 de militari şi un grup aeronaval.

”Ne antrenăm în Norvegia, însă bineînţeles că lecţiile învăţate (...) în Trident Juncture sunt pertinente şi pentru alte ţări”, a notat Stoltenberg.

Patru militari americani au fost uşor răniţi, marţi, într-o tamponare în lanţ de camioane care transportau material.

În afară de cele 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, la exerciţiu, care direază până la 7 noiembrie, participă, de asemenea, Suedia şi Finlanda.

Doi observatori ruşi şi doi belaruşi sunt invitaţi. Şeful NATO şi-a exprimat speranţa ca Rusia ”să evite orice comportament periculos”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.