Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak i-a cerut miercuri actualului şef al statului Abdel Fattah el-Sisi ”autorizarea” să dezvăluie informaţii ”sensibile” despre atacuri din timpul revoluţiei implicând, potrivit parchetului, Fraţii Musulmani, mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi mişcarea islamistă libaneză Hezbollah, relatează AFP.
Răsturnat de la putere în 2011, în urma unei revolte populare, în cadrul ”primăverii arabe”, Mubarak era audiat ca martor de către un tribunal, la Cairo, într-un dosar cu privire la o ”infiltrare” a unor membri ai mişcărilor Hamas şi Hezbollah în Egipt.
Potrivit parchetului, aceştia au participat, la începutul lui 2011, la un asalt contra unei închisori care a permis evadarea unor membri ai organizaţiei Fraţii Musulmani - între care şi fostul preşedinte Mohamed Morsi, încarcerat şi condamnat în mai multe rânduri din 2013, când a fost destituit.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Morsi era prezent miercuri în boxa acuzaţilor, într-o audiere care constituie prima întânire faţă în faţă cu predecesorul său Mubarak (1981-2011) şi prima apariţie publică a acestuia din urmă după eliberarea sa, în martie 2017, când a fost achitat într-un proces cu privire la uciderea unor manifestanţi în timpul revoluţiei.
Mubarak, în vârstă de 90 de ani, a evocat ”sensibilitatea” anumitor informaţii cu privire la Fraţii Musulmani şi la tuneluri care leagă Sinaiul de Nord şi Fâşia Gaza, care ar fi permis infiltrarea unor membri Hamas şi Hezbollah.
”Voi vorbi despre lucruri sensibile, care n-au mai fost evocate vreodată înainte”, a insistat Mubarak, vizibil slăbit, însoţit de cei doi fii ai săi, Gamal şi Alaa.
El a spus însă că vrea să evite orice ”încălcare” a dreptului care îi interzice, în opinia sa, să livreze anumite informaţii de care are cunoştinţă în calitate de fost preşedinte.
Avocatul său a depus, astfel, o cerere la preşedinţie pentru a obţine autorizaţia de a dezvălui aceste informaţii.
În aşteptarea unui răspuns, Mubarak a refuzat să răspundă întrebărilor cu privire la o complicitate a Fraţilor Musulmani cu Hamasul, Hezbollahul şi Iranul, în vederea unei ”sporiri a haosului” în Egipt, în 2011.
El a declarat, cu toate acestea, că persoanele din spatele evadărilor din închisori ”veneau din (Fâşia) Gaza, din Hamas”. Ele ar fi ”atacat şi ucis membri ai forţelor de securitate” în Sinaiul de Nord, potrivit lui Mubarak.
Sinaiul de Nord (est) - o regiune încercuită de armată şi frontiera cu Fâşia Gaza - este în prezent teatrul unei insurecţii a unor mişcări jihadiste, între care şi Statul Islamic (SI).
Morsi a fost condamnat la pedeapsa cu moartea în iunie 2015, alături de aproximativ 100 de persoane, în acest caz al evadărilor din închisori.
În noiembrie 2016, Curtea de Casaţie a anulat însă condamnările lui Morsi şi unora dintre cei acuzaţi alături de el, inclusiv a fostului lider suprem al Fraţilor Musulmani, Mohamed Badie, şi a ordonat organizarea unui nou proces.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...