Moscova ”monitorizează” informaţii potrivit cărora Turcia ar fi furnizat muniţie cu submuniţie Ucrainei, anunţă miercuri Kremlinul, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fiabilitatea acestor informaţii este însă ”dificil” de stabilit, a minimalizat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Bineînţeles, monitorizăm îndeaproape toatea astea”, însă ”este dificil să vorbim despre fiabilitatea acestor informaţii aici”, a declarat el presei.

”Există mai multe ştiri false decât relatări adevărate”, a apreciat el.

”Toată lumea este la curent cu livrările de (drone de tip) Bayraktars Ucrainei de către Turcia, cât şi cu (livrarea de) muniţie pentru Bayraktars”, a subliniat el.

Occidentul şi Kievul au salutat, anul trecut, rolul jucat de dronele turceşti de tip Bayraktar TB2 în lupta Ucrainei împotriva atacurilor Rusiei.

”Turcia are obligaţii sale ca stat membru NATO, (are) relaţiile sale bilaterale, ştim şi asta. Dar, în acelaşi timp, Turcia şi (Rusia) sunt unite de relaţii foarte parteneriale, bazate pe beneficiul reciproc, înţelegerea, respectul şi voinţa reciproce de a discuta cele mai dificile probleme”, a subliniat Peskov.

Turcia a început să trimită Ucrainei un tip de bombă cu submuniţie - concepută de către Statele Unite - la sfârşitul lui 2022, după ce Kievul a cerut luni de zile acest tip de muniţie Washingtonului, dezvăluie revista Foreign Policy (FP), citând actuali şi foşti oficiali americani şi europeni, la curent cu această decizie, oferind astfel Kievului o armă puternică - dar controversată - pentru a distruge tancuri şi a ucide militari ruşi pe câmpul de luptă.

Potrivit revistei, Turcia, un stat membru NATO, a început să trimită - în noiembrie - primele loturi din această ”muniţie convenţională îmbunătăţită cu dublu uz” (dual-purpose improved conventional munition, DPICM) fabricată în timpul Războiului Rece împreună cu Statele Unite.

Acest armament este conceput să distrugă tancuri, prin explozii în submuniţie de talie mai mică, care poate rămâne pe câmpul de luptă timp de ani de zile în cazul în care nu explodează imediat.

Un astfel de obuz dispersează câte 88 de bombe mai mici.

Statele Unite nu pot exporta DPICM, în baza unei legi americane, din cauza numărului mare de bombe care rămân neexplodate.

Această decizie, pe care Turcia a încercat să o ţină sub tăcere luni de zile, relevă rolul tensionat al Ankarei în Războiul rus din Ucraina, prin înarmarea Kievului cu drone de tip Bayraktar TB2, care au pus capăt înaintării ruseşti pe teren, şi de mediator, alături de ONU în acordurile privind exportul cerealelor ucrainene de la Odesa, după ce a cumpărat armament rusesc şi a înfuriat NATO.

Foreign Policy scrie este neclar dacă Ucraina a folosit acest tip de armament turcesc în luptă.

”După ce Statele Unite au refuzat (Ucrainei) accesul la armament cu submuniţie, Turcia era singurul loc de unde le putea procura”, a declarat revistei, sub protecţia anonimatului, o sursă la curent cu subiectul.

”Asta arată că chiar dacă se apropie de Rusia în anumite privinţe, Turcia a devenit cu adevărat un susţinător militar foarte important al Ucrainei”, subliniază această sursă.

Contactate de revistă, Ambasada Turciei la Washington şi Ministerul ucrainean al Apărării, au refuzat să răspundă.

Însă livrarea de DPICM Ucrainei arată că Ankara a jucat un rol extrem de important în furnizarea de armament Kievului, pentru a opri invazia la scară mare rusă în momente critice ale războiului, lansat de către Vladimir Putin la sfârşitul lui februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.