Mercenarii din cadrul grupului paramilitar rus Wagner, care luptă în zona Bahmut, în estul Ucrainei, unde revendică cucerirea localităţii vecine Soledar, ar putea constitui un sfert din forţele ruse, potrivit ”spionajului occidental”, scrie The Guardian.
Angajaţi în Donbas de la începutul Războiului rus din Ucraina, mercenarii din cadrul Wagner se află în centrul atenţiei în ultimele săptămâni.
Începând de la 17 mai, ei poartă o bătălie aprigă la Bahmut.
Miercuri dimineaţa, şeful lor, Evgheni Prigojin a anunţat că a cucerit localitatea vecină, Soledar - o informaţie neconfirmată atât de către armata ucraineană, cât şi de către Kremlin.
Grupul Wagner face sp planeze îndoiala, de când este angajat în Războiul rus din Ucraina, asupra organizării şi eficienţei sale.
The Guardian estimează miercuri, citând ”oficiali din spionajul occidental”, că această miliţie reprezintă o parte importantă a armatei ruse - ca trupe.
”Există o posibilitate realistă ca oamenii din Wagner să reprezinte de-acum un sfert sau mai mult din combatanţii ruşi”, potrivit acestor surse.
TRUPE MULTE, EFICIENŢĂ ÎNDOIELNICĂ
Ce poate să însemne această prpporţie?
Oficiali occidentali estimează că Wagner reprezintă un sfert din efectivele angajate la începutul războiului? sau după sosirea celor 300.000 de oameni mobilizaţi?
Raportul nu ar fi, în mod evident, acelaşi, pentru că Rusia a desfăşurat aproximativ 180.000 de militari la 24 februarie, iar armata rusă numără în prezent 350.000-400.000 de oameni în Ucraina, în funcţie de pierderi.
Casa Albă estima, la jumătatea lui decembrie, că Wagner a desfăşurat în Ucraina 50.000 de oameni - 10.000 de mercenari şi 40.000 de recruţi din închisorile ruseşti.
În pofida acestui număr, înaintarea oamenilor lui Prigojin este ”milimetrică”.
Unul dintre oficialii occidentali citaţi de ziarul britanic declară că ei au nevoie ”uneori de două săptămâni pentru a cuceri o singură casă”.
”Este evident, pentru noi, că Wagner este pe cale să devină o putere rivală a armatei ruse regulate”, aprecia Casa Albă la jumătatea lui decembrie.
Însă, potrivit unui purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă, John Kirby, această miliţie este ”prost echipată şi prost întreţinută” şi suferă ”pierderi grele” pe teren.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...