Politicienii ruşi s-au bucurat luni de înfrângerile grele suferite de partidele preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz în alegerile pentru Parlamentul European, iar Kremlinul a ţinut să sublinieze că partidele de dreapta sunt în ascensiune în Europa, relatează Reuters.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că rezultatele reflectă, în parte, "politica ineptă" a ambilor lideri de a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia. "Este timpul să ne retragem. La mormanul de cenuşă al istoriei!" a postat Medvedev pe platforma X.
Valentina Matvienko, şefa camerei superioare a parlamentului, a declarat că Macron şi Scholz au "suferit o înfrângere zdrobitoare cu partidele lor, (care) confirmă încă o dată eşecul lor ca politicieni naţionali şi europeni".
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Mai mult, în cazul lor, acesta este un rezultat binemeritat, care vine după mulţi ani de ignorare completă a nevoilor reale ale oamenilor şi ale societăţii", a scris ea pe Telegram.
Rusia curtează de mult timp lideri din dreapta politică europeană, precum premierul ungar Viktor Orban şi Marine Le Pen din Franţa, şi doreşte să exploateze orice semn de divizare în Europa care ar putea slăbi sprijinul pentru Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a observat că, după alegerile europene, majoritatea din Parlamentul European va fi în continuare pro-UE şi pro-Ucraina, dar ascensiunea partidelor de dreapta este clară. "Această dinamică este vizibilă cu ochiul liber şi, bineînţeles, în ciuda faptului că proeuropenii îşi păstrează pentru moment poziţiile de lider, în timp, partidele de dreapta le vor călca pe urme", a prognozat el. "Urmărim îndeaproape aceste procese", a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Putin.
În Franţa, preşedintele Macron a convocat alegeri legislative anticipate, primul tur urmând să aibă loc pe 30 iunie, după ce partidul său centrist a obţinut mai puţin de jumătate din scorul obţinut de partidul lui Le Pen, Rassemblement National (RN). Peskov a mai declarat că Rusia va monitoriza cu atenţie votul anticipat, "mai ales ţinând cont, să spunem, de atitudinea extrem de neprietenoasă şi chiar ostilă a conducerii franceze faţă de ţara noastră".
Macron a enervat Rusia cu o serie de declaraţii în ultimele săptămâni, inclusiv prin lansarea ideii de a trimite trupe europene pentru a ajuta Ucraina în război.
Înaintea ultimelor alegeri prezidenţiale franceze, din 2022, Macron a acuzat-o pe rivala sa, Marine Le Pen, că este "dependentă" de Rusia şi de Putin, citând un împrumut pe care partidul ei l-a obţinut de la o bancă ceho-rusă. Le Pen s-a întâlnit cu Putin la Kremlin în 2017, dar de la începutul războiului din Ucraina a condamnat invazia Moscovei şi a încercat să minimalizeze comentariile anterioare în care îşi exprima admiraţia faţă de liderul rus.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.