Moscova l-a avertizat duminică pe preşedintele american Donald Trump că intenţia sa de a ieşi dintr-un tratat nuclear semnat în timpul Războiului Rece este un pas ”foarte periculos”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Acesta ar fi un pas foarte periculos care, sunt sigur, nu va fi înţeles de comunitatea internaţională şi va atrage condamnări serioase”, a declarat duminică adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.

Trump a anunţat sâmbătă că Statele Unite prevăd să iasă din Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) privind armamentul nuclear cu rază de acţiune intermediară, semnat în 1987 de liderii american Ronald Reagan şi sovietic Mihail Gorbaciov.

”Rusia nu a respectat tratatul. Ne vom retrage, aşadar, pentru a pune capăt acordului şi a dezvolta aceste arme”, a lansat el.

Riabkov a respins duminică aceste acuzaţii. ”Nu doar că nu încălcăm acest tratat, ci îl respectăm în modul cel mai strict”, a insistat el.

”Iar noi am dat dovadă de răbdare de-a lungul anilor în faţa încălcărilor flagrante ale tratatului de către Statele Unite”, a declarat el.

Dacă Statele Unite continuă să acţioneze ”neîndamânatic şi grosier” şi se retrag uniateral din tratate internaţionale, ”atunci noi nu vom avea de ales decât să luăm măsuri de retorsiune, inclusiv implicând tehnologia militară”, a declarat fără să facă alte precizări Riabkov pentru agenţia rusă de presă RIA Novosti.

”Însă nu vrem să se ajungă acolo”, a adăugat el.

Consilierul Casei Albe pe probleme de securitate naţională John Bolton era aşteptat duminică la Moscova.

”Sperăm că el ne va explica în mod mai substanţial şi clar, în cursul întâlnirilor de mâine şi poimâine, ce acţiuni intenţionează să întreprindă Statele Unite”, a mai spus Riabkov.

Bolton urmează să se întâlnească luni şi marţi cu mai mulţi oficiali ruşi, începând cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în vederea pregătirii unei eventuale întâlniri între Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin, care ar putea să aibă loc până la sfârşitul anului.

Consilierul american urmează să se întâlnească, de asemenea, cu şeful Consiliului rus de securitate Nikolai Patruşev şi cu consilierul prezidenţial Iuri Uşakov.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a anunţat că este ”posibil” ca Bolton să fie primit de Putin.

Potrivit ziarului britanic The Guardian, Bolton este cel care exercită presiuni asupra preşedintelui american în vederea unei retrageri din Tratatul INF. Tot el blochează orice negocieri în vederea unei prelungiri a Tratatului New Start privind rachetele strategice, care expiră în 2021.

ACUZAŢII ÎNCRUCIŞATE

Washingtonul se plânge de desfăşurarea de către Moscova a sistenului de rachete 9M729, a cărui rază de acţiune depăşeşte, potrivit Washingtonului, 500 de kilometri, ceea ce constituie o încălcare a Tratatului INF.

Acest tratat - care aboleşte utilizarea unei întregi clase de rachete cu o rază cuprinsă între 500 şi 5.000 de kilometri - a pus capăt crizei declanşate în anii '80 de desfăşurarea de rachete sovietice dotate cu focoase nucleare, de tip SS-20, întreptate către capitalele occidentale.

Moscova a răspuns acuzaţiilor americane prin alte acuzaţii. Riabkov a vorbit duminică despre ”şantaj”, iar o sursă de la Ministerul rus de Externe a declarat sâmbătă că Washingtonul ”se apropie de această etapă de mai mulţi ani, distrugând deliberat şi pas cu pas baza acestui acord”.

”Această decizie intră în cadrul politicii americane de retragere din acorduri internaţionale legale care îi impun tot atâta responsabilitate cât partenerilor săi şi îi fragilizează, astfel, ideea propriei excepţii”, a continuat această sursă.

Retragerea americană ”este a doua cea mai mare lovitură aplicată oricărui sistem al stabilităţii mondiale”, a declarat senatorul rus Aleksei Puşkov, prima fiind retragerea americană, în 2001, din Tratatul ABM privind rachetele antibalistice.

Această măsură americană ar putea să vizeze de asemenea Beijingul. China - care nu este semnatară - poate să dezvolte fără vreo constrângere armament nuclear cu rază de acţiune intermediară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.