Campania pentru alegerile locale din 5 noiembrie intră în linie dreaptă în Republica Moldova, iar Primăria Chişinăului, care în prezent este deţinută de un politician care a fost susţinut de socialişti, reprezintă una din marile mize ale scrutinului, în condiţiile în care ţara, care se învecinează cu Ucraina, se zbate să-şi menţină cursul proeuropean şi să contracareze amestecul Rusiei. Candidatul partidului proeuropean PAS aflat la guvernare, Lilian Carp, îşi propune astfel să curteze investitorii şi să facă din capitala moldoveană un oraş atractiv din punct de vedere economic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Agenţii economici pot crea locuri de muncă, dacă noi le creăm lor condiţii de dezvoltare economică. Un oraş nu se poate dezvolta urbanistic, nu poate constui o şcoală, dacă nu există economie”, argumentează Lilian Carp, care le promite investitorilor care vin la Chişinău reguli clare şi obţinerea rapidă a autorizaţiilor necesare.

„Noi vom crea condiţii pentru cei din mediul privat, pentru ca ei să poată obţine mai repede certificate permisive pentru activitatea economică, vom aduce în condiţii bune străzile şi căile de acces către locurile unde ei activează, ca un exemplu pentru cei care vor să vină să investească în Republica Moldova. Atunci când vine un investitor străin, întotdeauna se uită să vadă care este atitudinea faţă de agenţii economici locali. Dacă ai o atitudine proastă faţă de cei care plătesc impozite şi nu creezi condiţii pentru dezvoltarea economică din banii prin care ei plătesc impozite, ei se vor gândi de 100 de ori dacă se merită să investeşti în Republica Moldova. De aceea, prioritatea numărul unu pentru noi este să creăm condiţii pentru agenţii economici prin reparaţia căilor de acces, debirocratizarea proceselor de obţinere a actelor permisive, să nu aştepte câte 7-8 luni sau chiar ani de zile pentru autorizaţia de construcţie a unei hale de producţie sau reparaţii”, a arătat Lilian Carp într-un discurs electoral susţinut zilele trecute pe marginea unui drum din ceea ce ar trebui să fie zona industrială a capitalei moldovene.

„La data de 5 noiembrie, împreună cu angajaţii dvs, familiile şi prietenii vă aşteptăm la vot pentru a aduce Chişinăului normalitate şi confort şi reguli clare pentru dezvoltarea economică”, a declarat Lilian Carp, adresându-se investitorilor.

CINE ESTE LILIAN CARP

Lilian Carp, candidatul PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate, majoritar în Parlament - n.r.) la Primăria Chişinău, este din noiembrie anul trecut şi membru al Uniunii Salvaţi România (USR), legea permiţându-i acest lucru.

Potrivit Radio Europa Liberă, el este un unionist convins. „Republica Moldova şi România sunt două state şi o singură ţară”, a declarat el când a devenit membru USR, dorind astfel să întărească legăturile dintre ele. Carp consideră că apropierea dintre Moldova şi România se va produce prin integrarea în UE.

Lilian Carp are 45 de ani şi în prezent este la al treilea mandat de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. A început să fie cunoscut pentru activitatea sa politică atunci când era în Partidul Liberal (PL). În perioada 2009-2014, el a fost şef de cabinet al primarului general al municipiului Chişinău de atunci, Dorin Chirtoacă.

În 2016, ca deputalt al PL, a semnat un proiect pentru constituirea unei comisii de anchetă pentru verificarea legalităţii declaraţiilor cu caracter antistatal, xenofob şi distructiv făcute la adresa Republicii Moldova, cât şi a statelor vecine de către Igor Dodon, pe atunci proaspăt ales preşedinte. Proiectul n-a mai ajuns să fie votat în lectură finală.

În aprilie 2017, când a părăsit majoritatea parlamentară formată din democraţi şi liberali, Carp a invocat că alianţa dintre cele două partide avea, de fapt, scopul ca PDM să lichideze PL. La momentul respectiv, Carp critica şi Partidul Popular European, în frunte cu Iurie Leancă, precum şi pe Igor Dodon, pentru că ar fi şantajabili, iar prin asta, comozi pentru democraţi, în frunte cu Plahotniuc.

În 2019, Carp s-a alăturat blocului ACUM, format din Platforma DA şi PAS, o alianţă politică declarată antioligarhică şi pro-europeană. După alegerile parlamentare din acel an, ACUM ajungea în legislativ cu 26 de deputaţi. În cadrul acelui mandat, Carp a participat la propunerea creării unei comisii parlamentare care să investigheze furtul miliardului din sistemul bancar moldovean.

Ulterior, ca membru al partidului PAS, Lilian Carp a criticat, în mai multe rânduri, Partidul Socialiştilor (PSRM) sau Partidul Şor, ajungându-se până la altercaţii sau plângeri la Poliţie pentru denigrare, menţionează Radio Europa Liberă.

CONTROVERSE

Pe de altă parte, deputatul a stârnit şi controverse. În 2016, Lilian Carp, alături de mai mulţi deputaţi din Partidul Democrat din Moldova (PDM), dar şi deputaţi din PL, care formaseră alianţă cu democraţii, a semnat un controversat proiect de lege privind modificarea Constituţiei, care ar fi dus la eliminarea imunităţii parlamentare. Opoziţia a criticat proiectul ajuns să fie votat în primă lectură, invocând creşterea dosarelor pe motive politice în acel an, precum şi ingerinţa în justiţie. Ulterior, proiectul respectiv a fost retras.

De asemenea, lui Carp i s-a reproşat în mai multe rânduri faptul că în 2015 a semnat pentru numirea controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc în funcţia de prim-ministru al R. Moldova. El a spus că a fost vorba de o decizie colectivă a partidului din care făcea parte atunci şi din care, apoi, a plecat.

INTERZIS ÎN RUSIA

În luna aprilie a acestui an, Lilian Carp a fost inclus pe lista cu oficiali din Republica Moldova cărora le este interzis accesul în Rusia. Măsura a venit ca urmare a unor declaraţii „anti-ruse” făcute la Chişinău, potrivit Moscovei.

În opinia sa, el a fost inclus pe lista respectivă pentru că este unul dintre semnatarii legii prin care s-au introdus modificări la Codul Penal privind acţiunile de separatism. Liderii regiunii transnistrene, susţinuţi de Rusia, au criticat noile prevederi. Legea votată de deputaţii PAS a devenit un nou motiv de tensionare a relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol.

În plus, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, Carp a criticat Rusia pentru invaza pe scară largă a Ucrainei. El este şi autorul iniţiativei de a interzice folosirea „panglicii Sfântului Gheorghe” şi altor simboluri care ar promova agresiunea rusească în Ucraina.

Lilian Carp are studii de istorie, dar are şi legături cu sportul, din 2002 fiind lector universitar la Universitatea de Stat de Educaţia Fizică şi Sport. În perioada 2013 - 2019 a fost preşedinte al Federaţiei Moldoveneşti de Polo pe apă. Pe de altă parte, el deţine o cotă parte de 30% din Întreprinderea Mixtă ,,Jereasdava” S.R.L, cu sediul la Zamciogi, Străşeni, a cărei activitate se concentrează pe comerţ angro cu carne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.