Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”, este primul invitat de marcă ce a sosit la Buenos Aires, la un summit G20 foarte tensionat pe tema unor subiecte care merg de la escaladarea între Ucraina şi Rusia, asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi şi îngrijorări faţă de situaţia economiei mondiale, relatează AFP.
Mohammed bin Salman - suspectat că a comandat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi - este unul dintre protagoniştii cei mai urmăriţi în reuniunea de vineri şi sâmbătă în capitala argentiniană a şefilor de stat şi de guverne ale primelor 20 de puteri mondiale (G20).
"MBS" - supranumit astfel în perioada în care părea un reformator promiţător, dar a cărui imagine este considerabil pătată - s-ar putea întâlni în marja summitului cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu care relaţiile sunt extrem de tensionate pe tema acestui scandal.
O ”interacţiune” mai informală cu preşedintele american Donald Trump - care este, din contră, cel mai solid susţinător al său de până acum pe scena internaţională - nu a fost exclusă de către Casa Albă.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat, la rândul său, ”pregătit” să discute despre situaţia din Yemen cu sauditul.
Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează, însă, să abordeze cazul Khashoggi, dar şi problema petrolului, într-un tête-à-tête cu prinţul.
ONG-ul Human Rights Watch (HRW) îl aşteaptă pe MBS cu fermitate, după ce a depus o plângereb în dosarele Khashoggi şi Yemenului, un lucru pe care i-l permite dreptul argentinian.
TRUMP DĂ TONUL
În rest, tomul summitului - al zecelea de acest fel - va fi dat de către Donald Trump, care ontenţionează să înlănţuiască întâlniri biltarale - formatul preferat de către imprevizibilului preşedinte american fastidioaselor negocieri multilaterale.
Donald Trump a prevăzut întâlniri cu omologii săi rus şi chinez.
Însă o incertitudine planează asupra reuniunii Trump-Putin, după escaladarea declanşată de Rusia contra Ucrainei la marea Azov, care provoacă un val de condamnări la nivel internaţional. ”Poate că nu voi face această întrevedere”, a declarat Donald Trump cotidianului The Washington Post (WP).
Un consilier al Kremlinului, Iuri Uşakov, a dat asigurări miercuri că acest tête-à-tête, de care ”cele două părţi au o nevoie identică” în opinia sa, va avea loc sâmbătă.
Preşedinţii americani şi chinez, însă, vor încerca să aplaneze conflictul comercial acut între primele două puteri economice mondiale .
Xi Jinping a promis miercuri să îmbunătăţească protecţia proprietăţii intelectuale şi să deschidă mai mult uşa pieţei chineze -două mari revendicări americane.
Omologul său american are o poziţie contradictorie. El când îşi repetă ameninţarea de a taxa toate importurile chineze, când sugerează că va exista o bună şansă” a unui acord comercial.
”Putem spera cel mult la anunţarea unui armistiţiu temporar”, temperează Wendy Cutler, un analist de la Asia Society.
ÎNGHEŢ ÎN CREŞTEREA ECONOMIEI MONDIALE
Chinezii nu sunt singurii în vizorul american. Trump a sugerat miercuri că va taxa importurile de maşini în Statele Unite - o perspectivă care-i face să freamăte pe europeni.
Aceste tensiuni comerciale fac deja să se clatine economia mondială.
”Date economice recente sugerează că aceşti curenţi contrari ar fi slăbit, mai mult decât am preconizat noi, ritmul” expansiunii economiei mondiale, a avertizat miercuri directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI) Christine Lagarde, cu puţin înainte de sosirea sa în Argentina.
Ea a subliniat că, ”în mod suprinzător, creşterea a fost slabă în al treilea trimestru în economii emergente, ca cea a Chinei, dar şi în zona euro”. Rămâne de văzut dacă Trump va auzi aceste îngrijorări, în contextul în care Statele Unite afişează o creştere insolentă, potrivit unor date publicate miercuri.
Aceste tensiuni multiple îngreunează mai mult ca niciodată redactarea unui ”comunicat final” al G20, un document la care diplomaţii s-au înhămat de luni de zile şi menit să reflecte un consens internaţional minimum pe tema câtorva valori comune, ca de exemplu lupta împotriva încălzirii globale.
”Avem nevoie de mai multă ambiţie” la G20, a reclamat Antonio Guterres în acest sens.
Economic growth is entirely compatible with limiting carbon emissions. But we need greater ambition. We are in a race for our future. It’s a race we can and simply must win. #ClimateAction #G20 #COP24 pic.twitter.com/xRkMv283Yd
— António Guterres (@antonioguterres) November 28, 2018
Dificl de crezut că Trump îl va auzi, în contextul în care locatarul Casei Albe a ieşit din Acordul de la Paris şi pune în discuţie - cu orice ocazie - realitatea modificărilor climatice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...