Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo apreciază că situaţia din Yemen, o ţară devastată de război de aproape patru ani, va fi ”şi mai rea” dacă Statele Unite nu mai susţin coaliţia condusă de Arabia Saudită, care rămâne un aliat al Washingtonului în pofida asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează AFP.
Mike Pompeo le-a spus acest lucru senatorilor americani miercuri - într-o întâlnire cu uşile închise - la care a participat de asemenea secretarul Apărării Jim Mattis, potrivit discursului acestuia, difuzat înaintea reuniunii.
Cei doi membri ai Guvernului Trump au prezentat rezumatul a ceea ce ştie administraţia despre asasinarea lui Khashoggi în octombrie în consulatul saudit de la Istanbul.
”Ce s-ar întâmpla dacă Statele Unite s-ar retrage din efortul din Yemen? Ei, bine, aţi ghicit, războiul nu ar înceta”, le-a spus Pompeo senatorilor, care ar putea adopta un text care să prevadă o oprire a susţinerii militare americane faţă de coaliţia condusă de saudiţi.
El a apărat totodată hotărârea preşedintelui Statelor Unite Donald Trump de a menţine alianţa ”de nezdruncinat” cu Riadul, în pofida unor suspiciuni care-l vizează pe prinţul miştenitor Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”, în acest asasinat. El a încercat astfel să-i convingă pe senatori să nu voteze împotriva implicării americane în Războiul din Yemen.
Potrivit presei americane, CIA nu mai are îndoieli cu privire la responsabilitatea prinţului moştenitor în asasinarea lui Khashoggi. Însă Trump a apreciat săptămâna trecută că agenţia americană de informaţii externe nu a ”găsit absolut nimic sigur”.
Până acum Trump s-a dovedit cel mai solid susţinător al lui MBS, cu care nu se va întâlni în mod oficial la reuniunea G20, la sfârşitul săptămânii, la Buenos Aires, însă anturajul său nu exclude o ”întâlnire informală”.
Senatorul republican Bob Corker, preşedintele puternicei Comisii a Afacerilor Externe din cadrul Camerei superioare a Congresului, un critic al miliardarului american, a acuzat săptămâna trecută Casa Albă că a devenit ”o agenţie de relaţii publice” a lui MBS.
PARTENERI IMPECABILI?
Mattis, potrivit textului declaraţiei sale în Senat, a dezvăluit că Statele Unite au ”rareori libertatea să lucreze cu parteneri impecabili”.
”Arabia Saudită, din cauza situării geografice şi ameninţării iraniene, este fundamentală în menţinerea securităţii regionale şi a Israelului, a intereselor noastre şi stabilităţii în Orientul Mijlociu”, a subliniat el.
”Relaţii pe termen lung ne ghidează, dar nu ne orbesc”, potrivit lui Mattis. ”Trebuie să ne menţinem dubla exigenţă de a-i face să dea socoteală pe cei care se fac vinovaţi de crimă, recunoscând totodată realitatea necesităţii de a considera Arabia Saudită un partener strategic”.
Pompeo a mai subliniat că ”abandonarea Yemenului ar dăuna considerabil intereselor americane de securitate naţională şi ale aliaţilor şi partenerilor noştri în Orientul Mijlociu”.
În opinia sa, ”prima misiune este să-i asistăm pe saudiţi şi pe cei din Emiratele (Arabe Unite, EAU) în lupta lor împotriva combatanţilor huthi, susţinuţi de Iran”.
Statele Unite au anunţat marţi, în Consiliul de Securitate al ONU, că un proiect de rezoluţie care îndeamnă la un armistiţiu urmează să fie amânat, în aşteptarea consultărilor de pace prevăzute în Suedia la începutul lui decembrie.
Potrivit unor diplomaţi de la ONU, emisarul Organizaţiei în Yemen Martin Griffiths speră să aducă la aceeaşi masă Guvernul yemenit, susţinut de Arabia Saudită, şi rebelii huthi. Aceste consultări ar putea să înceapă la 3 decembrie.
Potrivit ONU, acest conflict - care s-a soldat începând din 2015 cu cel puţin 10.000 de morţi, iar potrivit unor ONG-uri cu de cinci ori mai mulţi morţi - a pus în pragul foametei cel puţin 14 milioane de oamni în ţară, deplasaţi de confruntări armate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...