Societatea americană din domeniul biotehnologiei Moderna a anunţat luni, într-un comunicat, că vaccinul său împotriva covid-19 este eficient în proporţie de 94,5% în reducerea riscului îmbolnăvirii, un nivel similar celui anunţat săptămâna trecută de Pfizer/BioNTech (90%), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest lucru înseamnă că riscul unei îmbolnăviri de covid-19 a fost redus cu 94,5% în grupul vaccinat, în comparaţie cu grupul căruia i s-a administrat un placebo, în cadrul unui test clinic aflat în curs în Statele Unite.

Astfel, 90 de participanţi din grupul căruia i s-a administrat un placebo s-au îmbolnăvit de covid-19, în timp ce în grupul vaccinat s-au îmbolnîvit doar cinci participanţi la testele clinice.

În cazul în care acesta ar fi nivelul eficienţei în cadrul populaţiei generale - acesta ar fi unul dintre cele mai eficiente vaccinuri din prezent, comparabil cu cel al rujeolei - eficient în 97% din doze, potrivit Centrului american de Prevenţie şi Luptă împotriva bolilor (CDC).

În comparaţie, eficienţa vaccinurilor împotriva gripei a oscilat între 19 şi 60% în ultimele zece sezoane de gripă din Statele Unite, precizează CDC.

Vaccinul Pfizer/BioNTech ar avea o eficienţă de 90%, iar vaccinul rus Sputnik-V de 92%, potrivit unor rezultate preliminare comunicate săptămâna trecută.

Niciun bolnav grav de covid-19 nu a fost înregistrat în rândul persoanelor vaccinate, în timp ce în rândul celor cărora li s-a administrat un placebo s-au înregistrat 11 cazuri grave, precizează Moderna în comunicat.

Potrivit companiei, 9-10% dintre persoanele vaccinate au prezentat efecte secundare după cea de a doua doză de vaccin - şi anume oboseală, febră musculară (curbaturi) sau o roşeaţă în jurul punctului injecţiei.

”Este un moment esenţial în dezvoltarea vaccinului nostru candidat împotriva covid-19”, îşi exprimă satisfacţia conducătorul Moderna, Stéphane Bancel.

”Această analiză intermediară pozitivă care provine din testul nostru din faza 3 dă prinme indicii clinice care arată că vaccinul nostru poate preveni boala covid-19, inclusiv în forme grave”.

Însă aceste rezultate nu au fost evaluate încă de către oameni de ştiinţă independenţi.

Peste 30.000 de oameni participă la testul clinic la scară mare - denumit faza 3 -, care a început în iulie.

CAMPANIE DE VACCINARE

Moderna preconizează să ceară o autorizare de punere pe piaţă ”în săptămânile viitoare” în Statele Unite.

În cazul în care vaccinul este aprobat de către Agenţia americană a medicamentului (FDA), rapiditatea dezvoltării lui ar reprezenta o realizare ştiinţifică, la mai puţin de un an de la apariţia virusului SARS-CoV-2 în China.

În anii '50 au fost necesari nouă ani în vederea dezvoltării şi autorizării vaccinului împotriva rujeolei.

În ultimii zece ani, durata medie a dezvoltării celor 21 de vaccinuri aprobate de FDA a fost de opt ani - potrivit unui studiu publicat în revista Jama.

În Europa, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a pus la punct o procedură accelerată - care permite examinarea datelor cu privire la siguranţa şi eficienţa vaccinurilor pe măsură ce acestea apar, înainte ca fabricantul să depună o cerere oficială de autorizare.

Moderna a devenit luni al treilea proiect al unui vaccin supus acestui ”examen continuu” de către EMA, după vaccinurile Oxford/ AstraZeneca, iar apoi Pfizer/BioNTech, la începutul lui octombrie.

Vaccinările în Uniunea Europeană (UE) ar putea să înceapă ”în primul trimestru al lui 2021”, într-un scenariu ”optimist”, declarat săptămâna trecută pentru AFP directoarea agenţiei europene însărcinate cu epidemiile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.