Decesul Regiei Elisabeta a II-a aduce cu sine necesitatea schimbării simbolurilor regale, o operaţiune considerată deloc uşoară sau ieftină de către specialişti, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Când George al VI-lea a murit în somn la Sandringham, în primele ore ale zilei de 6 februarie 1952, fiica sa cea mare, prinţesa Elisabeta, aflată atunci în vizită în Kenya împreună cu soţul ei, a devenit imediat regina Elisabeta a II-a. 

"Acelaşi proces simultan va avea loc la moartea reginei Elisabeta şi la preluarea tronului de către regele Charles al III-lea", a declarat în Parlament Robert Blackburn, profesor de drept constituţional la King's College London. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cu toate acestea, după o domnie record a reginei, desprinderea numelui, imaginii şi iconografiei sale din ţesătura vieţii naţionale din Marea Britanie şi din Commonwealth va dura mult mai mult. 

Iată câteva dintre lucrurile care vor trebui să se schimbe. 

Steaguri 

De la steagurile care flutură în faţa secţiilor de poliţie din Marea Britanie până la steagul folosit pe o navă militară atunci când un general se află la bord, mii de steaguri vor trebui înlocuite.  

Regimentele militare arborează "culorile reginei", multe dintre acestea fiind prevăzute cu un EIIR (Elizabeth II Regina)brodat cu aur. Steagul pompierilor include iniţialele reginei, iar ţările în care regina rămâne şef de stat, inclusiv Australia, Canada şi Noua Zeelandă, au ceea ce experţii în steaguri numesc "steaguri E" - steaguri personale ale reginei, care sunt folosite atunci când aceasta se află în vizită. 

Este posibil ca şi steagul regal - steagul în carouri care flutură oriunde se află monarhul în reşedinţă - să se schimbe.   

Bancnote şi monede  

În circulaţie sunt 4,5 miliarde de bancnote de lire sterline cu chipul reginei, în valoare totală de 80 de miliarde de lire sterline. Înlocuirea lor cu altele care să prezinte capul noului monarh va dura cel puţin doi ani. Când au fost emise cele mai recente bancnote sintetice de 50 de lire sterline, procesul de retragere şi înlocuire a durat 16 luni pentru Banca Angliei.  

Atunci când regina a urcat pe tron în 1952, monarhul nu apărea pe bancnote. Acest lucru s-a schimbat în 1960, când chipul Elisabetei a II-a a început să apară pe bancnotele de 1 liră sterlină, într-o imagine creată de designerul de bancnote Robert Austin, pe care unii au criticat-o ca fiind prea severă.  

O imagine a noului monarh ar urma să fie stabilită de comun acord cu Palatul Buckingham.  

Capul reginei apare, de asemenea, pe unele bancnote de 20 de dolari în Canada, pe monedele din Noua Zeelandă şi pe toate monedele şi bancnotele emise de banca centrală din Caraibe de Est, precum şi pe alte părţi ale Commonwealth-ului. 

Modelele monedelor pot fi schimbate mai lent dacă se respectă precedentul istoric: era obişnuit să existe în portofele monarhi diferiţi, deoarece schimbarea monedelor se făcea mai degrabă în mod organic.   

Imnul naţional 

Una dintre cele mai simple schimbări, în teorie, va fi schimbarea versurilor imnului naţional de la "God save our gracious Queen" la "God save our gracious King" - deşi ar putea dura ceva timp până când mulţimile mari vor cânta cu încredere noua versiune. Imnul este folosit din 1745, când a fost difuzată o versiune timpurie: "Dumnezeu să-l salveze pe marele George, regele nostru, Trăiască regele nostru nobil, Dumnezeu să-l salveze pe rege". 

Rugăciuni 

Regina a fost "apărătoarea credinţei şi guvernatorul suprem" al Bisericii Angliei, iar în Cartea de rugăciuni comune, care datează din 1662, există rugăciuni adresate ei.  

Una dintre ele îi cere lui Dumnezeu "să o umple cu harul Sfântului Tău Duh, pentru ca ea să se încline mereu spre voia Ta şi să meargă pe calea Ta".  

Se aşteaptă ca acestea să fie modificate pentru a deveni rugăciuni pentru noul monarh. Acest lucru trebuie făcut prin legislaţie sau printr-un mandat regal şi a fost făcut ultima dată după moartea Reginei-Mamă. 

Preoţii pot, de asemenea, să modifice rugăciunea pentru o utilizare temporară, ceea ce înseamnă că rugăciunile pentru monarh care sunt rostite în mod obişnuit în cadrul slujbelor de duminică pot fi adaptate rapid la noul apărător al credinţei. 

În slujbele de sfântă împărtăşanie cuprinse în cultul comun, există o "colecta" pentru suverană care îi cere lui Dumnezeu să "conducă inima slujitoarei tale alese, Elisabeta, regina şi guvernatoarea noastră, pentru ca ea să caute mai presus de toate onoarea şi gloria ta".  

Acest lucru poate fi schimbat de către Sinodul General.  

Simbolurile regalităţii

Simbolurile regale cunoscute, care prezintă un leu şi un unicorn rampant pe un scut, sunt folosite pe scară largă pe sediile şi pe papetăria guvernamentală, iar orice schimbare ar fi costisitoare, dar s-ar putea să nu fie necesară. Ar trebui să se schimbe dacă noul monarh ar decide să reprezinte Ţara Galilor pe scut, în conformitate cu orice modificare a standardului regal. 

Mandatele regale  

De la compania de bitter Angostura din Trinidad şi Tobago până la Zack Treliving, un potcovar din Sussex, mandatul regal al reginei se aplică în prezent la peste 600 de întreprinderi care au o istorie de aprovizionare a casei regale.  

Printre mărcile care se bucură de utilizarea însemnelor reginei pe materialele lor de marketing se numără pianele Steinway, cerealele Jordans, ginul Gordon's şi bijuteriile Swarovski, precum şi instalatori, producători de garduri, ingineri de sunet, tăietori de garduri vii şi morari de făină.  

După moartea reginei, aceştia îşi vor pierde statutul, cu excepţia cazului în care le este acordat un nou mandat de către succesorul ei sau de către un alt membru al familiei regale care devine un concedent - potenţial un nou Prinţ de Wales.  

Acest lucru s-ar putea să nu se întâmple rapid.  

La moartea Prinţului Philip, deţinătorii de mandate regale au primit doi ani de graţie. Un nou monarh ar putea decide să ajusteze criteriile care trebuie îndeplinite pentru a deveni deţinător de mandat regal, de exemplu prin creşterea accentului pus pe durabilitate. 

Cutii poştale şi timbre 

Este puţin probabil ca cutiile poştale Royal Mail care poartă cifrul regal al Reginei Elisabeta, ER, să fie îndepărtate. Unele cu cifrul GR al regelui George al VI-lea rămân în uz şi astăzi, după 70 de ani.  

Cu toate acestea, Poşta va schimba timbrele, urmând să fie folosită o imagine de profil a noului monarh. 

Jurăminte de credinţă 

Parlamentarii nu au voie să stea în Camera Comunelor, să ia cuvântul în dezbateri, să voteze sau să primească un salariu decât dacă depun jurământ de credinţă faţă de coroană.  

Din 1952, formularea este următoarea: "Eu (numele deputatului) jur pe Dumnezeu Atotputernicul că voi fi credincios şi voi purta o loialitate adevărată Majestăţii Sale Regina Elisabeta, moştenitorilor şi succesorilor săi, în conformitate cu legea. Aşa să-mi ajute Dumnezeu". 

Parlamentarii şi colegii vor trebui să depună un nou jurământ în faţa succesoarei sale. Noilor cetăţeni britanici li se cere, de asemenea, să jure "fidelitate adevărată Majestăţii Sale Regina Elisabeta a doua, moştenitorilor şi succesorilor săi", iar Ministerul de Interne este posibil să schimbe acest lucru.   

Commonwealth 

 Moartea reginei reprezintă un moment precar pentru unele dintre ţările din Commonwealth, dintre care 14 ţări recunosc monarhul ca şef de stat. În multe cazuri, constituţiile lor prevăd că regina, în mod specific, este şeful statului. În aceste ţări, constituţiile vor trebui să fie modificate pentru a se referi la succesorul ei. În ţări precum Jamaica, unde există o puternică mişcare republicană, şi Belize, aceste modificări constituţionale vor necesita, de asemenea, un referendum, potrivit experţilor din Commonwealth. 

Este de aşteptat ca acest lucru să aducă un moment de pericol politic pentru noul monarh, care, după ce Barbados a devenit republică în 2021, s-ar putea confrunta cu pierderea unei alte părţi proeminente a Commonwealth-ului din Caraibe. 

De asemenea, este probabil să apară întrebări în ţări precum Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Grenada, Saint Kitts şi Nevis, Saint Lucia şi Saint Vincent şi Grenadine cu privire la posibilitatea ca noul monarh să poată numi în mod legal un guvernator general, în cazul în care constituţia ţării respective nu a fost modificată pentru a se referi la rege şi continuă să se refere la regină ca şef de stat. 

Numele reginei este, de asemenea, prevăzut în nenumărate alte legi care vor necesita o reformulare, un proces nici uşor, nici ieftin, mai ales pentru ţările mai mici care nu îşi angajează proprii redactori de legi. 

Dintre monarhiile constituţionale, Australia, Canada şi Noua Zeelandă dispun de măsuri pentru ca noul monarh să devină automat şef de stat. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.