Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat într-un interviu publicat duminică de presa germană că Ucraina va continua să apere oraşul Bahmut din estul ţării, scena unor lupte aprige între ruşi şi ucraineni care deja se desfăşoară de câteva luni şi care au provocat pierderi grele ambelor tabere. În ultimele 24 de ore, ruşii nu au reuşit să mai avanseze în oraş, după ce au părut în avantaj, iar armata ucraineană, în pregătirea unei ofensive, spune că rezistă.
"Dacă ne-am retrage din Bahmut, ce s-ar schimba? Rusia ar lua Bahmutul şi apoi şi-ar continua ofensiva împotriva Ceasiv Iar, astfel încât fiecare oraş ar putea avea apoi aceeaşi soartă", a declarat Dmitro Kuleba într-un interviu pentru săptămânalul german Bild am Sonntag.
Întrebat cât timp ar putea rezista forţele ucrainene, el a refuzat să dea un răspuns clar, dar a comparat situaţia cu cea a unor oameni care îşi apără casa împotriva unui intrus care încearcă să îi ucidă şi să le ia tot ce au, relatează The Guardian.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Unii experţi militari au pus sub semnul întrebării raţiunea Kievului de a continua să reziste în acest oraş, care nu ar oferi o miză strategică crucială, dar comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, a explicat că acest lucru i-a ajutat pe ucraineni să câştige timp în vederea pregătirii contraofensivei care va urma. "Adevăraţii eroi acum sunt apărătorii care ţin pe umerii lor frontul de est şi care provoacă cele mai grele pierderi posibile, fără a se cruţa nici pe ei înşişi, nici pe inamic", a declarat Sîrski sâmbătă. "Este necesar să se câştige timp pentru a construi rezerve şi a lansa o contraofensivă, care nu este departe", a explicat comandantul.
Pe de altă parte, în interviul din Bild am Sonntag, ministrul ucrainean de externe a cerut Germaniei să accelereze livrările de muniţie şi să înceapă antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane de luptă occidentale. Lipsa muniţiilor este problema "numărul unu" în încercarea Ucrainei de a respinge invazia Rusiei, a arătat Kuleba. El a declarat că producătorii germani de arme i-au spus luna trecută, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, că sunt gata să livreze, dar aşteaptă ca guvernul să semneze contractele. "Aşadar, problema se află la guvern", a punctat Kuleba. El a recunoscut însă că nu se aşteaptă ca aliaţii occidentali să ofere Ucrainei prea curând avioanele de luptă pe care le solicită, însă a subliniat că piloţii ucraineni ar trebui oricum să fie instruiţi, astfel încât să fie pregătiţi odată ce această decizie va fi luată. Dacă Germania ar antrena piloţii ucraineni, ar fi un "mesaj clar al angajamentului său politic", a arătat el.
Forţele ruseşti nu au făcut niciun progres confirmat în interiorul oraşul Bahmut la 11 martie, scrie Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa analiză a situaţiei de pe front. Surse ucrainene şi ruseşti continuă să raporteze lupte grele în oraş, dar luptătorii Grupului Wagner sunt probabil tot mai blocaţi în zonele urbane, cum ar fi complexul industrial AZOM, şi, prin urmare, le este greu să facă progrese semnificative, potrivit ISW.
Luptătorii Wagner ar fi căzut într-o ambuscadă în uzinele AZOM
De altfel, potrivit CNN, serviciul Gărzii de Frontieră din Ucraina a publicat sâmbătă detalii despre unele confruntări între trupele ucrainene şi luptătorii companiei militare private ruseşti Wagner.
Într-un videoclip publicat pe site-ul Gărzii de Frontieră ucrainene, sunt prezentate imagini din complextul industrial din Bahmut. "Zilele trecute, unitatea de frontieră a detaşamentului din Luhansk a dus o luptă poziţională cu forţele inamice în zona uneia dintre întreprinderile industriale. Cu o zi înainte, apărătorii ucraineni au rezistat la mai multe atacuri de asalt ale invadatorilor. Pentru a continua ofensiva, mercenarii ruşi s-au retras într-unul dintre ateliere şi şi-au adunat forţele", relatează Garda de Frontieră, adăugând că ulterior ucrainenii au lansat un contraatac. "O unitate ucraineană a reuşit să-l doboare pe cel care păzea cu o mitralieră intrarea în clădire. Apoi, un grup de recunoaştere terestră al poliţiştilor de frontieră a reuşit să intre şi i-a eliminat pe wagnerieni", susţine Poliţia ucraineană de Frontieră. "Pentru a distruge rezerva inamicului, poliţiştii de frontieră au pregătit o ambuscadă. Odată cu venirea întunericului, o surpriză îi aştepta pe cei care se apropiau de linia frontului. Lunetiştii de frontieră au neutralizat şase invadatori", a precizat Poliţia de Frontieră.
CNN precizează că nu poate verifica în mod independent modul în care s-au desfăşurat evenimentele, iar Poliţia de Frontieră nu precizează în ce zi a fost înregistrat videoclipul. O parte din înregistrarea video pare să arate momentul descris în declaraţie. De asemenea, videoclipul prezintă câteva comentarii ale unuia dintre soldaţii ucraineni. "Despre situaţia din Bakhmut - au intrat deja în zona industrială. Încercăm să îi scoatem de acolo. Ei şi-au întărit poziţiile acolo noaptea trecută. Grupul meu de recunoaştere a intrat în locaţia lor în această dimineaţă şi încearcă să le atace poziţiile", declară soldatul.
CITEȘTE ȘI ISW: Forţele ruse câştigă teren în Bahmut. Mercenarii Wagner vizează combinatul AZOM din oraş, ceea ce este de natură să le provoace mari pierderiSerhii Cerevati, purtătorul de cuvânt al grupului estic al forţelor armate ucrainene, a declarat sâmbătă la televiziunea naţională că în ultimele 24 de ore, au avut loc peste 20 de lupte între forţele ucrainene şi cele ruseşti chiar pe teritoriul oraşului Bahmut. Cerevati a mai spus că majoritatea grupurilor de asalt ruseşti sunt formate din luptători din compania Wagner, care sunt întăriţi de paraşutişti ruşi.
Ministerul britanic al Apărării estimase sâmbătă că în ultimele patru zile, grupul paramilitar rus Wagner a preluat controlul asupra celei mai mari părţi din estul oraşului Bahmut. Ruşii încearcă de săptămâni întregi să încercuiască oraşul care avea circa 70.000 de locuitori înaintea conflictului şi au reuşit să taie mai multe rute importante de aprovizionare pentru soldaţii ucraineni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.