Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat miercuri că decizia de a invita Ucraina la o reuniune a miniştrilor de externe din NATO "subminează principiul unităţii Alianţei", potrivit unei declaraţii guvernamentale, citate de CNN. Pe de altă parte, Ungaria a transmis prin vocea ministrului său de externe că nu doreşte sub nicio formă ca NATO să devină un bloc anti-China, arată hirado.hu

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comentariile lui Peter Szijjártó despre Ucraina au fost făcute în urma unei reuniuni a miniştrilor de externe ai NATO care a avut loc marţi la Bruxelles pentru a marca aderarea Finlandei la NATO. Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a fost invitat la reuniune, în ciuda faptului că Ucraina nu este în prezent membră a NATO.

Ungaria şi-a declarat în mod repetat opoziţia faţă de implicarea NATO în conflictul din Ucraina.

Ungaria speră că "nimeni nu va pune la îndoială validitatea deciziei anterioare a Alianţei prin care se declara că NATO nu va fi parte la războiul care are loc în ţara noastră vecină", a declarat Szijjártó. 

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Trebuie făcut totul pentru a preveni un conflict direct între NATO şi Rusia", a adăugat el.

Ungaria lui Viktor Orban a fost, de departe, ce mai apropiat aliat al Kremlinului în cadrul blocului european, menţionează CNN. După ce Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina, anul trecut, Orbán a fost cel mai reticent lider al Uniunii Europene în ceea ce priveşte impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei.

De asemenea, şeful de cabinet al lui Orbán a declarat recent că Ungaria nu l-ar aresta pe Vladimir Putin dacă acesta ar intra în ţară, în ciuda faptului că există un mandat de arestare pe numele lui emis de Curtea Penală Internaţională.

CITEȘTE ȘI Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin, spune şeful de cabinet al lui Viktor Orban

În plus, Ungaria şi Turcia sunt singurele membre NATO care nu au ratificat aderarea la NATO a Suediei, iar Budapesta, urmând exemplul Ankarei, a pus Stockholmului condiţii prealabile.

CITEȘTE ȘI Ungaria impune Suediei condiţii prealabile unei aderări la NATO

Péter Szijjártó a mai spus, potrivit unui comunicat al MAE ungar, că omologul său finlandez a mulţumit Budapestei pentru ratificarea aderării ţării sale la NATO şi "a dat asigurări că Helsinki va aborda cu seriozitate în forurile europene situaţia drepturilor minorităţilor naţionale din Ucraina".

Pe de altă parte, Ungaria a informat că "în calitate de aliat loial" va respecta obiectivul NATO de a creşte cheltuielile de apărare la cel puţin două procente din produsul intern brut (PIB) cu un an înainte de termen.

BUDAPESTA NU VREA CA NATO SĂ DEVINĂ UN BLOC ANTI-CHINA

Într-o altă luare de poziţie, Budapesta a transmis că nu doreşte sub nicio formă ca NATO să devină un bloc anti-China, afirmând că în locul rivalităţii este nevoie de o cooperare reciproc avantajoasă. Este ceea ce a spus miercuri ministrul de externe Péter Szijjártó, în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai NATO la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului, în cadrul conferinţei de presă care a urmat reuniunii, ministrul a prezentat poziţia Ungariei cu privire la punctul de pe ordinea de zi referitor la China şi a spus că relaţia nu trebuie descrisă ca fiind de natură militară. "De fapt, cu cât descriem mai puţin această cooperare ca fiind o relaţie militară, cu atât mai bine", a spus el. "Nu dorim ca NATO să devină un bloc anti-China. Nu vedem rostul rivalităţii, nu vedem logica acesteia şi nu vedem ce poate ieşi bun din ea" - a subliniat el, citat de MTI.

"Nu am intrat şi nici nu vrem să intrăm în vreo competiţie care să creeze o astfel de concurenţă de sistem între China şi Europa sau între China şi Ungaria", a adăugat el.

Ministrul a spus că una dintre cele mai grave consecinţe ale războiului din Ucraina este că lumea se îndreaptă din nou spre un bloc, ceea ce reprezintă o veste deosebit de proastă pentru Europa Centrală, care a fost mereu prinsă în conflictul Est-Vest. "Noi credem în conectivitate, în crearea şi menţinerea legăturilor, mai degrabă decât în formarea de blocuri", a punctat el.

Ministrul Szijjarto a dat şi un exemplu: deciziile politice luate la Bruxelles vor necesita o reînnoire revoluţionară a industriei auto, o industrie esenţială pentru viitorul economiei europene, deoarece va necesita investiţii de zeci de miliarde de euro şi o reorganizare a strategiei viitoare a celor mai mari companii auto din Europa de Vest. Ministrul a spus că factorii de decizie au uitat că, deşi continentul a făcut dezvoltările necesare pentru a produce maşini electrice, nu a construit capacitatea de a produce baterii electrice, care se află în principal în mâinile companiilor chineze din acest sector. "Aşadar, toţi cei care cer o separare între economia chineză şi cea europeană riscă să dea o lovitură uriaşă economiei europene", a avertizat el pledând pentru o consolidare a cooperării cu China.

China, ca şi Rusia, are investiţii importante în Ungaria, iar Budapesta a fost suspectată de multe ori că este un cal troian al Beijingului în Europa. 

Szijjarto a vorbit şi despre planul de pace al Chinei pentru Ucraina, despre care a spus că ar putea fi un bun punct de plecare pentru negocierile internaţionale. Occidentul a fost însă destul de reticent în această privinţă. "Am dori să vedem că negocierile de pace încep cât mai curând posibil, cu o încetare a focului cât mai curând posibil, deoarece cu cât mai curând va fi o încetare a focului, cu atât mai multe vieţi putem salva în Ucraina", a arătat şeful diplomaţiei ungare.

CITEȘTE ȘI Ungaria va continua să primească gaz şi petrol din Rusia, în ciuda sancţiunilor, dă asigurări ministrul de externe Peter Szijjarto după ce a vorbit cu vicepremierul rus Aleksandr Novak


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.