Meta Platforms a anunţat vineri că a eliminat o reţea de conturi de grup care viza vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova şi susţineau partidele proruse înainte de alegerile din 20 octombrie din această ţară, invocând încălcarea politicii companiei privind conturile false, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La rândul lor, autorităţile din Republica Moldova au anunţat că au blocat zeci de canale Telegram şi chatbot-uri legate de o campanie prin care alegătorilor li să promiteau bani pentru a vota „nu” la referendumul de săptămâna viitoare pe tema apartenenţei la UE, referendum organizat în paralel cu alegerile prezidenţiale.

Preşedinta proeuropeană Maia Sandu îşi doreşte un al doilea mandat şi consideră referendumul privind aderarea la blocul celor 27 de membri drept piatra de temelie a politicilor sale.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Conturile Meta false postau critici la adresa lui Sandu, a politicienilor pro-europeni şi a legăturilor strânse dintre Moldova şi România şi susţineau partidele pro-ruse din Moldova, a declarat compania.

Compania a declarat că operaţiunea sa a vizat 12 conturi de ştiri fictive, în limba rusă, care pozau în entităţi independente cu prezenţă pe mai multe servicii de internet, inclusiv Facebook şi Instagram, deţinute de Meta, precum şi pe Telegram, OK.ru şi TikTok.

Meta a declarat că a eliminat şapte conturi de Facebook, 23 de pagini, un grup şi 20 de conturi de pe Instagram pentru încălcarea „politicii sale de comportament neautentic coordonat”.

Aproximativ 4.200 de conturi urmăreau una sau mai multe dintre cele 23 de pagini şi aproximativ 335.000 de conturi urmăreau unul sau mai multe dintre conturile de Instagram, a declarat Meta.

PERCHEZIŢII LA LIDERII APROPIAŢI LUI ILAN ŞOR

La Chişinău, Inspectoratul Naţional de Investigaţii a declarat că a blocat 15 canale Telegram şi 95 de chatboţi care ofereau bani alegătorilor. Utilizatorilor li s-a spus că respectivele canale „încălcau legile locale” privind finanţarea partidelor politice.

Autorităţile au urmărit conturi care se adresau susţinătorilor omului de afaceri fugar Ilan Şor - membri ai partidului interzis care îi poartă numele sau ai blocului electoral „Victoria” pe care acesta l-a înfiinţat de la Moscova, dar care nu a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală.

Poliţia a declarat joi că a percheziţionat locuinţele liderilor legaţi de Şor, ca parte a unei anchete penale privind fraudarea alegerilor. Poliţia spune că zeci de mii de alegători au fost plătiţi prin intermediul conturilor deschise la o bancă rusească pentru a deraia votul. Şor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în absenţă anul trecut în legătură cu dispariţia în 2014 a unui miliard de dolari din băncile moldoveneşti.

El neagă acuzaţiile de a fi încercat să mituiască alegătorii, în timp ce Maia Sandu acuză Moscova că încearcă să îi răstoarne guvernul. Moscova, la rândul său, a acuzat-o de alimentarea „rusofobiei”.

CITEȘTE ȘI O jurnalistă din Republica Moldova s-a infiltrat timp de trei luni în reţeaua prin care oligarhul Ilan Şor, aflat la Moscova, cumpără voturile moldovenilor - VIDEO

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.