Cancelarul german Angela Merkel vrea ca Uniunea Europeană (UE) să aibă legături constructive cu Turcia, a anunţat ea joi, înaintea unui summit european la Bruxelles, unde unul dintre principalele subiecte este controversata explorare a Turciei de gaze naturale în estul Mării Mediterane, relatează Reuters.
Ciprul şi-a exprimat intenţia de a bloca eventuale sancţiuni pe care UE vrea să le impună Belarusului, altă prioritate a majorităţii Celor 27, dacă statele membre nu adoptă o abordare mai dură împotriva activităţilor Ankarei în ape al cărui proprietar se declară.
”Suntem hotărâţi să găsim o soluţie paşnică acestor tensiuni”, a declarat Merkel.
”Amintesc că relaţia noastră cu Turcia este de natură foarte complexă şi că, în pofida tuturor dificultăţilor, există o voinţă reală a UE de a dezvolta o relaţie cu adevărat constructivă cu Turcia”, a spus ea.
Însă preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen apreciază că UE se confruntă cu două opţiuni în privinţa relaţiilor sale cu Ankara.
”Fie tensiunile cresc, ceea ce noi nu vrem, fie are loc o dezescaladare către o relaţie constructivă şi asta este ceea ce vrem”, a declarat ea.
”Pe termen scurt, trebuie să transmitem semnale ferme”, a declarat, la rândul său, secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune.
În ceea ce priveşte impunerea unor eventuale sancţiuni Turciei, ”acest lucru poate avea loc. Am făcut-o deja în trecut, împotriva unor oficiali de la societăţi care forează după hidrocarburi în apele Ciprului”, a declarat el la postul France 2.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...