Angela Merkel a denunţat luni ”imaginile ruşinoase” ale încercării unor manifestanţi ”anti-mască” de a pătrunde sâmbătă cu forţa în Reichstag, un ”abuz al dreptului de a manifesta” în opinia canelarului german, relatează AFP.
”În acest weekend, am avut un exemplu al modului în care libertatea de a manifesta poate cunoaşte abuzuri”, a reacţionat în faţa presei un purtător de cuvânt al Guvernului, Steffen Seibert.
”Acest drept de a manifesta paşnic este, bineînţeles, un drept foarte preţios, chiar şi în timpul pandemiei” covid-19, a apreciat el.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Or acest drept a fost în mod clar călcat în picioare în acest weekend”, a denunţat Steffen Seibert, care s-a exprimat ”în numele Guvernului şi cancelarului Angela Merkel”.
Câteva sute de manifestanţi au forţat bariere pentru a urca pe scările Reichstagului, sediul Parlamentului german, şi au fost împiedicaţi în ultimul moment să pătrundă în incinta clădirii de către forţe de ordine care au folosit sprayuri pentru a dispersa mulţimea şi a resta numeroase persoane.
During today’s Protests in Berlin, Anti-Merkel Protesters, waving German Empire and Russian Federation flags, tried to storm the Reichstag Building (the German Parliament to those who don't know) in Berlin, Germany. pic.twitter.com/P2mV95L7mH
— Tony (@Mrtdogg) August 29, 2020
Imagini de la această încercare de a pătrunde cu forţa în Parlament au provocat o undă de şoc în Germania.
”Rezultatul sunt imaginile ruşinoase, inacceptabile” ale încercării de a pătrunde în Reichstag a unor ”antidemocraţi”, a apreciat Seibert.
”Aş vrea să mulţumesc în numele Guvernului federal şi cancelarului celor trei poliţişti care au apărat intrarea Parlamentului nostru”, a conchis el.
Reichstagul, în care se adună deputaţii germani în sesiune plenară, are o puternică încărcătură simbolică în Germania.
Clădirea şi celebra ei cupolă au fost incendiate în 1933 de către nazişti, într-un act considerat ca menit să îngenuncheze ceea ce mai rămăsese din democraţia germană între cele două războaie mondiale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...