Membrii unui gang ce conducea cea mai vastă reţea de scalvie modernă din istoria modernă a Marii Britanii - care-şi aduceau victimele din Polonia, ademenindu-le cu locuri de muncă - au fost condamnaţi vineri la pedepse cuprinse între trei şi 11 ani de închisoare, relatează AFP.
”Acesta este cel mai mare dosar de sclavie văzut vreodată în Regatul Unit”, a anunţat pe Twitter Poliţia din West Midlands, o regiune situată în centrul Angliei, unde acţiona gangul, evocând aproximativ 400 de victime.
Unul dintre membri ”se plimba cu Bentley”, în timp ce victimele sale erau obligate ”să muncească în centre de reciclare pentru o bucată de pâine” sau în ”ferme”, adaugă poliţia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Trei membri ai reţelei au fost condamnaţi vineri la trei ani, şase ani jumătate şi, respectiv 11 ani de închisoare de către Curtea Regală de la Birmingham.
În urma unui prim proces, care s-a încheiat în februarie, alţi cinci membri au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între patru ani şi jumătate şi 11 ani.
Cei opt condamnaţi - cinci bărbaţi şi trei femei - sunt originari cu toţii din Polonia şi au fost găsiţi vinovaţi de sclavie modernă şi spălare de bani.
Reţeaua a fost destrcturată în urma intervenţiei organizaţiei ”Hope for justice”, specializată în lupta împotriva sclaviei moderne, care i-a decoperit existenţa şi apoi i-a semnalat faptele poliţiei.
Într-un mod de operare ”clasic” în acest tip de dosare, gangul îşi atrăgea victimele - cu vârste cuprinse între 17 şi 60 de ani - promiţându-le locuri de muncă bine plătite în Regatul Unit.
Însă, odată ajunse la faţa locului, victimele se trezeau în condiţii de cazare sordide şi erau exploatate, primind uneori 50 de penny pe zi.
”Unele persoane fără adăpost din Regatul Unit trăiau mai bine ca mine atunci când am venit aici”, a declarat una dintre victime, în instanţa britanică.
Potrivit poliţiei, ”anumite (victime) au fost nevoite să ia saltele de pe stradă pentru a dormi, altele să se spele în canal”.
”Gangul le controla conturile bancare, le fura salariile şi a obţinut (astfel) două milioane de lire sterline (2,2 milioane de euro) de pe urma suferinţelor lor”, potrivit aceleiaşi surse.
Reţeau ţintea persoane aflate într-o situaţie vulnerabilă şi a mers până la a căuta candidaţi la ieşirea din închisoare în Polonia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.