Mediile economice au reacţionat cu scepticism, la o zi după un discurs al premierului britanic Boris Johnson, inclusiv şefi de întreprinderi care au votat în favoarea Brexitului şi care se simt storşi ca nişte ”bureţi” de crizele actuale, relatează AFP.
Într-un discurs pe un ton optimist pe care l-a susţinut miercuri, în încheierea Congresului anual al Partidului Conservator, la Manchester, în nord-vestul Angliei, Boris Johnson şi-a apărat strategia de a renunţa în mod treptat o forţă de muncă imigrantă ieftină şi a dat asigurări că acesta este lucrul pe care-l vor britanicii care au votat în favoarea Brexitului în 2016.
El a apreciat că Regatul Unit se îndreaptă ”către o economie cu salarii mari, competenţe înalte, productivitate crescută şi fiscalitate slabă”, însă a recunoscut că toate acestea ”necesită timp” şi că uneori va fi ”dificil”
Însă acest ton încrezător nu convinge deloc mediile economice, care se confruntă cu probleme de aprovizionare care afectează ţara, de la staţiile de alimentare cu carburant la raioanele supermarketurilor, cauzate în mare măsură de o lipsă de şoferi de TIR, estimată la 100.000 de către sector.
Numeroşi şoferi de TIR originari din Uniunea Europeană (UE) s-au întors în ţărle lor de origine, din cauza Brexitului şi pandemiei covid-19, iar o înăsprire a regulilor imigraţiei i-a decurajat pe unii să se mai întoarcă.
Mai mulţi şefi de întreprinderi au avertizat că întoarcerea spatelui acestor muncitori imigranţi în favoarea unei forţe de muncă locale mai scumpe înseamnă o creştere a inflaţiei şi că, în final, consumatorii sunt cei care vor suporta aceste costuri.
Richard Walker, directorul general al lanţului de supermarketuri Iceland, care a votat în favoarea Brexitului, a acuzat Guvernul de faptul că tratează întreprinderile ca pe nişte ”bureţi”, care nu mai pot absorbi toate scumpirile costurilor, facturi de energie şi facturi la angajarea unor şoferi de TIR suplimentari.
Simon Wolfson, directorul general al lanţului de îmbrăcăminte Next, şi el un pro-Brexit, avertizează că există ”o adevărată panică şi o descurajare” în anumite sectoare.
În opinia sa, penuriile de muncitori care afectează sectoarele agroalimentar, restauraţiei sau distribuţiei nu vor putea fi soluţionate fără să se recurgă la muncitori străini, în pofda faptului că nu este împotriva controlului imigraţiei sau suportării unor costuri suplimentare în cazul angajării unor muncitori care nu sunt britanici.
Think-tankul liberal Adam Smith Institute a denunţat discursul lui Boris Johnson drept ”bombastic, gol de sens şi ignorant din punct de vedere economic”, iar Ryan Shorthouse, directorul grupului de reflecţie conservator Bright Blue a apreciat că ”publicul se va sătura în curând de vorbele frumoase ale lui Boris, dacă Guvernul nu stăpâneşte crizele tot mai mari: scumpiri, taxe, penurie de carburant, de forţă de muncă”.
Această critică este împărtăşită de către Federaţia Întreprinderilor Mici (FSB). ”Noi vom cere Guvernului să vorbească mai puţin şi să facă mai mult”, a subliniat la Sky News vicepreşedinta FSB Tina McKenzie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...