Premierul britanic Theresa May s-a despărţit marţi de conducătoarea partidului nord-irlandez DUP Arlène Foster fără să fi ajuns la un acord cu privire la formarea unui guvern, dar a dat asigurări cu privire la negocierile în vederea Brexitului, despre care a afirmat că vor începe ”săptămâna viitoare”, relatează AFP.
”Discuţiile cu Guvernul decurg bine şi sperăm să concretizăm în curând toată aceasttă muncă ajungând la un acord pozitiv”, a scris Arlene Foster într-un mesaj postat pe Twitter, după ce a fost primită de Theresa May la Downing Street.
Un purtător de cuvânt DUP a declarat pentru AFP că negocierile au fost întrerupte din cauza primei reuniuni a Parlamentului britanic rezultat în urma alegerilor de la 8 iunie, la care May a luat parte.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Sperăm să facem un pic mai multe progrese astăzi(miercuri)”, a declarat el.
În faţa deputaţilor, premierul - care a suferit o înfrângere usturătoare în ultimele alegeri, în care a pierdut majoritatea absolută - a îndemnat la ”unire într-un spirit de unitate naţională” în faţa provocării Brexitului.
Însă liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn, aplaudat de membrii partidului său, a apreciat că o alianţă între Partidul Conservator şi DUP va constitui o ”coaliţie a haosului”.
El a adăugat că partidul său este pregătit să asigure un ”leadership solid şi stabil”, luând astfel în derâdere unul dintre sloganurile lui May din timpul campaniei electorale.
NERĂBDAREA EUROPENILOR
Premierul este nevoit să curteze DUP, ai cărui zece aleşi le-ar permite conservatorilor să atingă pragul de 326 de mandate necesare pentru a deţine controlul în Parlament, în care partidul lui May dispune de 318 mandate după alegeri.
Însă luările de poziţie împotriva mariajului homosexual şi avortului ale poziţiei unioniste provoacă nelinişte inclusiv în rândul conservatorilor, în timp ce Irlanda este îngrijorată că o asemenea alianţă poate pune în discuţie fragilul echilibru din Irlanda de Nord.
Continuarea acestor negocieri ar putea să întârzie ceremonia de deschidere a Parlamentului,prevăzută pe 19 iunie, în care regina Elizabeth a II-a urmează să dea citire programului legislativ al Guvernului.
În ceea ce-i priveşte pe europeni, aceştia încep să dea semne de nerăbdare văzând că negocierile cu privire la ieşirea Regatului Unit se multiplică, în contextul în care referendumul a avut loc în urmă cu peste un an, iar discuţiile cu privire la Brexit urmează să înceapă, teoretic, săptămâna viitoare.
”Ceea ce mă preocupă astăzi este faptul de a avea cât mai rapid posibil un partener de negocieri”, a declarat negociatorul şef al UE Michel Barnier într-un interviu pentru presa europeană.
Barnier a insistat asupra necesităţii de a se lucra în ”termenele stabilite de tratate”.
”UŞA ÎN CONTINUARE DESCHISĂ”
În faţa aşteptărilor liderilor europeni, Theresa May a dat asigurări - într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la Paris - că aceste discuţii cu UE vor începe ”săptămâna viitoare”.
Macron a susţinut că ”uşa este în continuare deschisă” pentru ca regatul să rămână în uniune, ”atât timp cât negocierile cu privire la Brexit nu s-au încheiat”.
”Odată începute, este mai dificil să se revină înapoi”, a subliniat el.
Într-un interviu pentru agenţia Bloomberg, tot marţi, ministrul german de Externe Wolfgang Schäuble a făcut declaraţii similare. El a spus că, în cazul în care britanicii hotărăsc să renunşe la Brexit, vor găsi ”uşa (UE) deschisă”.
Vicepremierul britanic Damian Green a declarat că May are o ”susţinere masivă” a Guvernului pe tema strategiei în acest dosar, care constă până acum la promovarea unei ieşiri din piaţa unică europeană în vederea preluării controlului asupra frontierelor britanice.
Cotidianul The Telegraph dezvăluie însă că miniştri de prim-plan şi membri ai Partidului Laburist, adepţi ai unui Brexit ”blând”, au discutat în secret în vederea favorizării unei asemenea soluţii.
Rezultatul alegerilor legislative nu este ”cu siguranţă un susţinător al unui «hard Brexit»”, a apreciat la rândul său raportorul în Parlamentul European (PE) al acestui dosar, Guy Verhofstadt, care a cerut Londrei să-şi ”clarifice” poziţia.
În paralele Comsiia Europeană (CE) a propus marţi noi reglementări care ar putea să conducă la o mutare pe continent a unei părţi a activităţilor financiare londoneze după Brexit, spre marea nemulţumire a City.
Aceste reguli dau UE posibilitatea de a refuza Londrei dreptul de a-şi păstra pe teritoriul britanic camerele de compensaţie care se ocupă de produse derivate din euro, o activitate profitabilă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.