Cetăţenii europeni pot primi - după ce trăiesc în Regatul Unit timp de cinci ani - drepturi egale cu cetăţenii britanici, potrivit unei propuneri prezentate de premierul Theresa May joi la summitul UE, la Bruxelles, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După Brexit, un nou statut de imigrant ”european stabilit” le va acorda dreptul să stea în Regatul Unit şi să aibă acces la servicii în domeniul sănătăţii, educaţiei şi alte beneficii.

Însă Theresa May a declarat că aceste propuneri vor fi adoptate numai dacă aceleaşi drepturi le sunt acordate cetăţenilor britanici în statele membre UE.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acest plan a fost dezvăluit joi, la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles.

”Nimeni nu se va izbi de o stâncă”, le-a spus May omologilor săi.

Potrivit Laurei Kuenssberg de la BBC, May le-a spus omologilor săi europeni că Regatul Unit Unit nu vrea ca vreun actual rezident să plece şi nici să despartă familii.

Ea a subliniat că un acord în acest sens le va asigura securitatea celor trei milioane de oameni care şi-au ”construit familii, vieţi şi cariere şi contribuie atât de mult la societatea nostră”.

Însă Downing Street-ul nu a precizat încă o ”dată-limită” care să se aplice noilor rezidenţi, o dată după care garanţia nu se mai aplică.

Ea nu poate să fie mai devreme de martie 2017, când Londra a declanşat ieşirea din Uniune prin invocarea Articolului 50, şi nici mai târziu de martie 2017, data plecării.

Europenii care sosesc după această dată-limită, dar înainte de martie 2019, vor beneficia de o ”perioadă de graţie” - de doi ani - pentru a-şi regulariza statulul de imigrant, în vederea unei solicitări ulterioare a statutului stabil.

Atât Marea Britanie, cât şi celalte state membre UE subliniază că vor să ajungă la un acord prin care să le asigure un statut atât celor aproximativ 3,2 milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în regat, cât şi celor aproximativ 900.000 de britanici din străinătate, însă nimic nu s-a hotărât încă în acest sens.

Partide britanice de opoziţie au îndemnat Guvernul să le ofere unilateral garanţii imigranţilor din UE - însă Execuivul a insistat că este necesar un acord reciproc, prin care să se asigure că expatriaţii britanici sunt protejaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.