Cel puţin 2.000 de persoane s-au adunat paşnic sâmbătă după-amiază la Paris în memoria lui Adama Traoré, în pofida unei interdicţii a autorităţilor, în timp ce "marşuri cetăţeneşti" de "doliu şi furie" împotriva violenţelor poliţiei au avut loc în alte câteva oraşe franceze, relatează AFP.
Adama Traore este un francez de culoare care a murit în custodia în circumstanţe similare cu uciderea lui George Floyd în Statele Unite.
Assa Traoré, sora lui Adama şi o figură marcantă a luptei împotriva violenţelor poliţiei, anunţase că va fi prezentă "la ora 15.00 în Place de la République", după ce marşul anual prevăzut la Persan şi Beaumont-sur-Oise în memoria fratelui său, care a murit la scurt timp după ce a fost arestat de jandarmi în iulie 2016, a fost interzis.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ea a luat cuvântul urcând pe o bancă din piaţă, în faţa mai multor politicieni de stânga şi înconjurată de un important contingent de jandarmi. "Mergem în marş pentru tineri, pentru a denunţa violenţele poliţiei. Vor să ne ascundă morţii", a declarat ea.
Manifestation #AdamaTraoré : malgré l'interdiction de manifester, les participants avancent désormais boulevard de Magenta à Paris.#AdamaTraore #ViolencesUrbaines #AssaTraoré#Émeutes#Provocation #NUPES pic.twitter.com/9IF1NajVGn
— Valeurs Occidentales (@ValOccidentales) July 8, 2023
În ciuda apelurilor făcute de jandarmi pentru a se dispersa şi a mai multor amenzi, manifestanţii - cel puţin 2.000, potrivit AFP - au scandat "Justiţie pentru Nahel" şi "La naiba cu jandarmii", apoi au plecat într-o procesiune calmă înainte ca Assa Traoré să le ceară să se disperseze "fără violenţă". Cei mai mulţi dintre ei au plecat până la ora locală 16.30.
Două persoane au fost arestate, printre care Youssouf, unul dintre fraţii lui Assa Traoré pentru "violenţă împotriva unui funcţionar public", a anunţat poliţia, fără a da detalii despre aceste violenţe. Potrivit Comitetului Adama, care nu avea detalii despre starea sa, el a fost transferat de la secţia de poliţie la spital.
Juste pour information, #YoussoufTraore qui a été interpellé de manière extrêmement musclée cet après-midi par la #BravM, place de la République à Paris, n'est pas un simple opposant politique et militant de la non-violence: le frère d'#AssaTraore a déjà été condamné, en décembre… pic.twitter.com/Iz97nDTNAQ
— Thierry de Cabarrus (@tcabarrus) July 8, 2023
De asemenea, mai mulţi jurnalişti au relatat pe reţelele sociale că au fost împinşi violent de poliţişti în timp ce relatau despre arestări.
În cursul dimineţii, Prefectura de Poliţie a interzis mitingul pe motiv că "prezintă un risc de tulburare a ordinii publice" şi invocând "contextul tensionat" şi cele "cinci nopţi consecutive" de violenţe urbane înregistrate după moartea lui Nahel M., un tânăr în vârstă de 17 ani, cu origini magrebiene, ucis de un poliţist în timpul unui control în trafic la Nanterre, la 27 iunie.
O anchetă a fost deschisă împotriva lui Assa Traoré, "organizatorul" mitingului interzis, a precizat Prefectura Poliţiei într-un comunicat.
Circa treizeci de manifestaţii au fost organizate în întreaga ţară. Au fost 640 de persoane la Nantes, 400 la Strasbourg, 200 la Bordeaux, aproximativ o sută la Dijon şi 450 la Vénissieux (lângă Lyon).
La Lille, demonstraţia a fost interzisă de prefectură.
La Marsilia, s-au adunat 750 de persoane s-au adunat, potrivit prefecturii.
La Angoulême, aproape 300 de manifestanţi au cerut "dreptate" pentru Alhoussein Camara, un tânăr de 19 ani din Guineea împuşcat mortal de un poliţist în timpul unui control în trafic la mijlocul lunii iunie.
Aproape o sută de asociaţii, sindicate şi partide politice de stânga au chemat oamenii să participe la aceste "marşuri cetăţeneşti" pentru a-şi exprima "durerea şi furia" şi pentru a denunţa politicile considerate "discriminatorii" faţă de cartierele muncitoreşti. Ei au cerut "o reformă în profunzime a poliţiei, a tehnicilor sale de intervenţie şi a armamentului său".
Vineri, purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, a criticat organizaţiile a căror "singură propunere", a spus el, este "de a chema la manifestaţii (...) în marile oraşe care nu şi-au revenit încă după jafuri".
Moartea lui Nahel M. şi violenţele urbane care au urmat - fără precedent din 2005 - au pus în lumină tarele societăţii franceze, de la problemele cartierelor muncitoreşti până la relaţiile conflictuale dintre tineri şi poliţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.