O serie de documente declasificate demonstrează că fostul premier conservator al Marii Britanii Margaret Thatcher a sugerat o posibilă ameninţare a regimului dictatorial al lui Saddam Hussein cu lansarea unui atac chimic asupra Irakului, după ce armata irakiană a lansat invazia din Kuweit, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest comentariu extrem de controversat apare în corespondenţa dintre Margaret Thatcher şi fostul secretar al Apărării din Statele Unite, Dick Cheney.

Thatcher i-a spus lui Cheney că americanii ar trebui să ia în considerare ”o acţiune similară” dacă forţele irakiene recurg la arme chimice în Kuweit.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Preşedintele George HW Bush a reacţionat la sugestia premierului conservator, susţinând că o asemenea acţiune ar strica imaginea Statelor Unite.

În timpul dictaturii lui Saddam Hussein, armata irakiană a lansat în august 1990 invazia statului Kuweit.

Arhiva Naţională a publicat detalii ale conversaţiei dintre Thatcher, Bush şi Cheney, cu scurt timp înainte ca aceasta să fie forţată să demisioneze în noiembrie 1990, în timp ce ţările occidentale considerau un răspuns la invazia din Kuweit.

”Premierul a întrebat ce putem să facem dacă irakienii lansează un atac cu arme chimice sau biologice. Preşedintele a spus că, într-un asemenea caz, opinia globală îl va mânca la prânz pe Saddam Hussein. Însă, premierul s-a îndoit că Saddam Hussein va fi oprit de opinia globală. Statele Unite au arme chimice în zonă pentru a acţiona ca un factor de descurajare”, se arată în detaliile publicate de Arhiva Naţională.

Însă, preşedintele american a precizat că utilizarea de arme chimice ar distruge imaginea Statelor Unite.

”Ar fi mai bine să lansăm un atac cu arme convenţionale şi să-l ştergem de pe faţa pământului pe Saddam Hussein”, a spus George HW Bush.

Marea Britanie şi Statele Unite au semnat în 1993 o convenţie pentru a scoate în ilegalitate producţia de arme chimice. De asemenea, cele două se numără printre cele 193 de ţări care au ractificat Convenţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.