Prim-ministrul britanic Boris Johnson a ameninţat că va exclude rebelii din Partidul Conservator dacă se opun planurilor lui privind Brexitul şi votează împotriva unei plecări fără acord a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Promisiunea lui Johnson de a retrage Marea Britanie din Blocul Comunitar pe 31 octombrie, cu sau fără un acord, a dus ţara aproape de o criză constituţională şi într-un blocaj în relaţia cu ceilalţi 27 de membri ai UE, iar alegerile reprezintă o posibilitate.

Există „zvonuri foarte puternice” că alegeri generale ar putea fi anunţate săptămâna aceasta pentru o dată de dinainte de 31 octombrie, a transmis unul dintre şefii departamentului Politic al ziarului The Guardian. 

„Zvonuri foarte puternice în Westminster, astăzi, că săptămâna aceasta ar putea fi convocate alegeri înainte de 31 octombrie”, a notat Jessica Elgot pe Twitter. 

Reuters scrie că rebelii din Partidul Conservator complotează cu opoziţia pentru a prelua controlul asupra Parlamentului şi a bloca Guvernul cu o lege ce ar împiedica un Brexit fără acord, despre care spun că ar ruina economia. 

Cu 24 de ore înainte ca parlamentarii să revină din vacanţa de vară, marţi, executanţii lui Johnson i-au avertizat pe rebeli că dacă votează împotriva Guvernului vor da controlul Parlamentului liderului Partidului Laburist, Jeremy Corbyn.

„Dacă nu votează cu Guvernul marţi, vor distruge poziţia de negociere a Guvernului şi vor da controlul Parlamentului lui Jeremy Corbyn”, a spus o sursă. „Oricărui parlamentar Conservator care va face asta îi va fi retras sprijinul şi nu se va afla între candidaţii Conservatori la alegeri”.

După mai mult de trei ani de la referendumul la care a fost decisă cu 52% la 48% ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este încă neclar când şi în ce termeni se va întâmpla acest lucru.

Corbyn, lider laburist (socialist), a afirmat că este dispus că facă tot ce trebuie pentru a opri un Brexit fără acord.

În urmă cu o săptămână, Boris Johnson i-a solicitat reginei Elizabeth II să suspende activitatea Parlamentului, cerere acceptată de suveran. Astfel, activitatea Parlamentului ar urma să fie oprită nu mai devreme de 9 septembrie şi nici mai târziu de 12 septembrie şi până pe 14 octombrie.

Decizia lui Johnson a fost atacată inclusiv în justiţie de politicieni. Audieri vor avea loc pe 3, 5 şi 6 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.