Câteva mii de persoane au manifestat vineri, în nord-vestul Bosniei, împotriva intenţiei autorităţilor croate de a instala un depozit de materii radioactive în apropierea frontierei dintre cele două ţări, potrivit televiziunii private N1, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Este vorba despre unul dintre diferendele dintre cele două vecine din ultimii ani, alături de construirea de către Croaţia a unui pod de legătură între nord şi sud, în apropierea frontierei cu Bosnia.

Manifestanţii - inclusiv mulţi liceeni şi lideri politici - s-au adunat la Novi Grad şi au mărşăluit către un pod peste râul Una, frontiera naturală dintre cele două ţări.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Posibilitatea unei ”depozitări temporare” de către Croaţia a unor deşeuri de la Centrala Nucleară de la Krsko, pe care o împarte cu Slovenia şi care se află pe teritoriul sloven, este evocată de mai mulţi ani.

Delegaţii ale celor două state membre ale Uniunii Europene (UE) urmează să ia o decizie în acest sens luni, într-o reuniune în Slovenia.

”Noi nu vrem deşeuri radioactive la câteva sute de metri de râul Una, care este o bijuterie naturală, aproape de casele noastre, de păşunile noastre, de stupurile noastre cu albine”, a tunat către în mulţime ministrul Ecologiei din entitatea sârbă a Bosniei, Srebrenka Golic, una dintre portavocile opoziţiei faţă de acest proiect.

”Croaţia ştie foarte bine acest lucru. Ei ne ignoră (...), dar noi nu vom permite ca ei să ne otrăvească poporul”, a denunţat ea.

Proiectul autorităţilor croate prevede amplasarea acestui depozit într-o fostă cazarmă de la Cerkezovac.

O altă opţiune este ca deşeurile să fie depozitate în Slovenia, în apropierea centralei de la Krsko.

Autorităţile bosniace apreciază că depozitarea unor materiale radioactive la Cerkezovac pune în pericol între 250.000 şi 300.000 de persoane care trăiesc în zonă, de-a lungul râului Una, care traversează un parc natural de partea bosniacă a frontierei.

Ele se tem că instalaţia poate deveni un mare depozit de deşeuri radioactive.

”Acesta nu ar fi doar un depozit temporar. El poate deveni un mare depozit de gunoi european, în care să se pună deşeuri nucleare ale ţărilor europene care nu mai ştiu ce să facă cu ele”, a avertizat Srebrenka Golic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.