Zeci de persoane şi-au manifestat furia, marţi, la Sbeitla, în partea central-vestică a Tunisiei, unde un bărbat a fost ucis în timpul demolării unui chioşc de ziare în care dormea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Autorităţile locale au pus în aplicare, marţi dimineaţa, la ora locală 3.00 (5.00, ora României), o hotărâre cu privire la demolarea unui punct de vânzare de ziare şi tutun ilegal, într-un cartier popular de la Sbeitla, un oraş în regiunea marginalizată Kasserine, au declarat surse din domeniul securităţii pentru AFP.

Tatăl proprietarului acestui mic magazin, care dormea în construcţia improvizată, a murit în timpul operaţiunii, au confirmat surse din domeniul securităţii şi fiul victimei, Oussama Khachnaoui.

”Eu nu am fost informat cu privire la această decizie de demolare, iar agenţii municiplaităţii au procedat la distrugere fără să verifice dacă era cineva înăuntru”, a declarat el pentru AFP.

”Tatăl meu, care avea 49 de ani, a murit pe loc. Agenţi din domeniul securităţii au tras cu gaze lacrimogene în familia mea, care a încercat să se apropie de chioşcul meu, pentru a-l salva pe tatăl meu”, a declarat Oussama Khachnaoui.

Acest deces a provocat furia a zeci de locuitori ai acestui cartier, care au blocat drumuri în oraş şi au incendiat o maşină aparţinând muncipalităţii, a constatat AFP.

Protestatarii au aruncat cu pietre şi obiecte în forţele de securitate, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Khaled Hayouni, care nu a fost în măsură să confirme motivul decesului.

”Din precauţie, unităţi militare şi din Securitate au fost desfăşurate pentru a apăra instituţiile sensibile în acest oraş”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Mohamed Zekri.

Sbeitla, care se află la 30 de kilometri de capitala Kasserine, face parte dintre oraşele tunisiene defavorizate din interiorul ţării, în care mişcări de protest au loc frecvent, la care se cer locuri de muncă şi investiţii.

Comerţul informal, precum vânzarea de ziare şi pâine, sunt activităţi-cheie pentru tineri, permiţându-le să-şi ajute familiile, în aşteptarea găsirii unui loc de muncă mai stabil.

Nivelul şomajului - care a crescut la 18% şi ar putea depăşi 21% până la sfârşitul anului, la nivel naţional - este mult mai mare în regiuni din interiorul ţării.

Premierul Hichem Mechichi i-a destituit pe guvernatorul din Kasserine şi trei oficiali din cadrul forţelor de securitate locale, scrie Reuters.

Oraşul se află în regiunea Sidi Bouzid, unde a început ”primăvara arabă”, la sfârşitul lui 2010, după ce un vânzător ambulant s-a sinucis dându-şi foc, în semn de protest faţă de hărţuirea la care era supus de poliţie şi faţă de confiscarea bunurilor sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.