Un grup de manifestanţi a pătruns miercuri în principala clădire administrativă din Almaty, capitala economică a Kazahstanului, o ţară afectată de tulburări fără precednet în urma unei scumpiri a gazelor naturale, relatează AFP.
Furia, care a izbucnit dumincă într-un oraş din provincie, a cuprins în noaptea de marţi spre miercuri Almaty, cel mai mare oraş din ţară, unde aproape 5.000 de persoane au fost dispersate de poliţie cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene.
A fuel price increase in Kazakhstan triggered protests in the oil-rich Central Asian country’s biggest city Almaty https://t.co/G9l2hVbDhD pic.twitter.com/sfKR7LAzDs
— Reuters (@Reuters) January 5, 2022
Un grup de câteva mii de manifestanţi a luat cu asalt clădirea administraţiei oraşului miercuri după-amiaza şi a reuşit să pătrundă înăuntru, în pofida unor tiruri de grenade şi gaze lacrimogene ale poliţiei, potrivit unui jurnalist AFP.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Bărbaţi în uniformă de poliţie au fost văzuţi depunându-şi scuturile şi căştile într-o grămadă şi îmbrăţişând manifestanţi.
”Ei trec de partea noastră”, a declarat o manifestantă, care îmbrăţişa un manifestant.
Hundreds of police forces trying to repress protest in #Almaty #Kazahstan. There are multiple reports that in different parts of the country police is joining the protestors. pic.twitter.com/ymo3BvdhzZ
— Integration Nightmares (@bad_immigrant) January 5, 2022
Această criză este cea mai mare ameninţare la adresa regmului instaurat de către Nursultan Nazarbaiev, care a condus această fostă republică sovietică până în 2019 şi care păstrează o mare influenţă în ţară.
Într-un efort de opri criza, actualul preşedinte Kassym-Jomart Tokaiev a destuit Guvernul şi a decretat starea de urgenţă în mai multe regiuni - inclusiv la Almatuy şi în capitală, Nur-Sultan, redenumită recent în onoarea lui Nursultan Nazarbaiev.
Kazakh President Kassym-Jomart Tokayev has declared a two-week state of emergency in the Central Asian nation's biggest city Almaty and in the western Mangistau province where protests turned violent https://t.co/97jwc35R21 pic.twitter.com/9dvP11vdBG
— Reuters (@Reuters) January 5, 2022
O interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii urmează să intre în vigoare între orele locale 23.00 (19.00, ora României) şi 7.00 (3.00, ora României).
Manifestaţii de protest sunt rare în Kazahstan, o ţară autoritaristă, în care adunările este necesar săobţină autorizarea prealabilă a autorităţilor.
În urma manifestaţiilor din noaptea de marţi spre miercuri, Ministerul kazah de interne a anunţat arestarea a peste 200 de manifestanţi, acuzaţi de ”încălcarea ordinii publice” prin blocarea unor drumuri şi atacarea unor vehicule.
Preşedintele Tokaiev s-a adresat populaţiei într-o înregistrare video postată pe Facebook, în care îndeamnă la o întoarcere la calm.
”Nu avem nevoie de conflict”, afirmă el, după ce i-a ameninţat pe protestatri, într-un discurs anterior, împoriva oricărei ”provocări”.
Proteste de furie au izbucnit duminică, în urma unei scumpiri a gazelor naturale lichefiate (GNL), în oraşul Janaozen (vest), după care s-au extins în oraşul Aktau, la malul Mării Caspice, iar apoi la Almaty.
(CW Violence) In #Aktobe regime is using military and police to crash the protestors. Reports of multiple injured. #Kazahstan pic.twitter.com/qPiaGegn0V
— Integration Nightmares (@bad_immigrant) January 5, 2022
Guvernul a încercat iniţial să-i calmeze, fără succes, pe protestatri, printr-o reducere a preţului GNL, la 50 tenge (0,1 euro) litrul, în regiune, de la 120 de tenge la cât a fost scumpit la începutul anului.
Creşterea preţului gazelor naturale este considerată de către populaţie nedreaptă, având în vedere vastele resurse gazifere şi petroliere ale Kazahstanului.
”AFARĂ CU BĂTRÂNUL!”
La Almaty, jurnalişti AFP au văzut poliţia dispersând, în noaptea de marţi spre miercuri, o mulţime de 5.000 de persoane, cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene.
The situation in #Almaty, the largest metropolis in #Kazajstan, is spiraling out of control. The president imposes a curfew and deploys the army to quell protests against the government.#KazakhstanProtests #Kazakistan#Curfew #Astana #Tokayev pic.twitter.com/7vrUrUFtIj
— AUSTROHÚNGARO (@AUSTROHNGARO2) January 4, 2022
Protestatari scandau sloganuri antiguvernamentale ca ”Guvernul, demisia!” şi ”Afară cu bătrânul!”, o trimitere la fostul preşedinte Nursultan Nazarbaiev.
Mesageriile WhatsApp, Telegram şi Signal nu erau accesibile miercuri în Kazahstan, iar site-urile a două publicaţii independente au fost blocate.
Televiziunea a anunţat miercuri arestarea directorului unei instalaţi de tratarea gazelor naturale şi a unui oficial din regiunea Mangystau, în care se află Janaozen.
Cei doi sunta acuzaţi de faptul că au ”crescut preţul gazelor fără motiv”, ceea ce a ”antrenat proteste masive în întreaga ţară”, potrivit acestei surse.
Kazahstanul, prima economie a Asiei Centrale, care înregistra în trecut o creştere economică de două cifre, este afectată de ieftinirea petrolului şi criza economică din Rusia, care a condus la o depreciere a valorii tenge, moneda naţională kazahă, şi la o inflaţie puternică.
Regiunea Mangystau este dependentă de GNL, principala sursă de carburant a maşinilor, iar orice scumpire a acestua antrenează scumpirea produselor alimentare, care se scumpesc deja de la începutul pandemiei covid-19.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.