Autorităţie austriece au emis un mandat european şi internaţional de arestare pe numele unui agent din cadrul serviciilor militare ruse de informaţii (GRU), suspectat de efectuarea unor operaţiuni de spionaj timp de ani de zile, în contact cu un militar austriac, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mandatul de arestare vizează ”un ofiţer GRU”, au anunţat joi, într-un comunicat poliţia şi parchetul din Salzburg (vest), potrivit cărora acest rus, în vârstă de 65 de ani, se afla în contact cu un colonel din cadrul armatei austriece, acuzat că a fost informatorul Moscovei de la sfârşitul anilor '80 şi până la arestarea sa, în Austria, la sfârşitul lui 2018.

Acest caz de spionaj a fost dezvăluit de către cancelarul austriac Sebastian Kurz în noiembrie 2018, în contextul unei atmosfere diplomatice glaciale între Rusia şi puterile occidentale, pe fondul otrăvirii în Regatul Unit a unui fost dublu agent rus, Serghei Skripal, şi unor acuzaţii cu privire la atacuri cibernetice de amploare mondiale formulate împotriva Moscovei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Austria îşi suspectează un colonel din armată, în prezent în vârstă de 70 de ani, că a spionat timp de 30 de ani în favoarea Moscovei.

Acest ofiţer se află în detenţie provizorie de când a fost reţinut şi a fost inculpat de ”divulgare de secrete de stat”. El recunoaşte o parte a faptelor.

În cadrul unei proceduri judicare efectuate de către Parchetul din Salzburg, anchetatorii apreciază că l-au identificat pe agentul care se ocupa de spionul austriac şi au emis pe numele acestuia un mandat de arestare.

Agentul GRU este prezentat, pe site-ul Ministerului austriac de Interne, sub numele de Igor Egorovici Zaiţev.

Primul contact cunoscut între cei doi a avut loc în 1987, se arată în comunicat, dată de la care colonelul austriac a ”practicat spionajul în profitul serviciului militar rus de informaţii, furnizându-i ofiţerului care se ocupa de el informaţii detaliate despre întregul spectru militar al Forţelor armate austriece, mai ales despre sistemele de armament şi misiunile forţelor terestre şi aeriene”.

Informatorul austriac a beneficiat de ”formări regulate” de la agentul care se ocupa de el, cu care comunica ”prin mijloace satelitare foarte elaborate şi alte tehnici de spionaj”, pottrivit autorităţilor austriece.

În schimbul acestei colaborări de trei decenii, spionul a încasat ”câteva sute de mii de euro”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.