Cei 65 de migranţi de la bordul Alan Kurdi, o navă aparţinând unui ONG german, au ajuns în Malta, în vederea unei repartizării între diverse ţări europene, a constatat un corespindent AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Migranţii, vizibil obosiţi, au fost aduşi duminică seara pe uscat la bordul unui vas militar maltez de patrulare.

Premierul maltez Joseph Muscat, care a purtat duminică discuţii cu Comisia Europeană (CE) şi Guvernul german, a anunţat pe Twitter că niciunul dintre aceşti 65 de migranţi nu vor rămâne în ţară, ”dat fiind că acest caz nu este responsabilitatea autorităţilor malteze”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Încă o dată nu am fost autorizaţi să intrăm în portul Valletta, în pofida misiunii noastre umanitare”, a deplâns o purtătoare de cuvânt a ONG-ului german Sea-Eye, Carlotta Weibl. ”Această situaţie nu poate să continue”, a apreciat ea, într-un comunicat.

Malta a interzis duminică dimineaţa intrarea navei aparţinând Sea-Eye în apele sale teritoriale.

Forţele armate malteze au acordat duminică ajutor altui grup de 58 de migranţi care se afla la bordul unei ambarcaţiuni pe cale să scufunde în mare. Cel puţin jumătate dintre ei urmază să fie primiţi de alte ţări europene, a precizat Joseph Muscat, care a evocat ”un semn de recunoaştere a bunăvoinţei Guvernului maltez”.

”Într-un spirit de solidaritate europeană, m-am oferit să contrinuim la efort cu până la 40 de persoane”, a anunţat duminică seara ministrul german de Interne Horst Seehofer. ”Avem, în prezent, nevoie rapid de soluţinarea acestui tip de caz printr-un mecanism care funcţionează. Statele membre şi CE trebuie să acţioneze rapid”, a apreciat el.

”Nu mai este admiisibil să continuăm să procedăm de la caz la caz, căutând soluţii de urgenţă”, au subliniat, într-un comunicat, miniştrii de Externe din Italia Enzo Moavero şi Malta Carmelo Abela.

Ei îndeamnă la crearea ”unui mecanism permanent la nivelul Uniunii Europene (UE) care înfruntă împreună probleme sensibile cu privire la migraţie” - un puncr de înscris pe ordinea de zi a viitorului Consiliu de Afaceri Externe al UE, în iulie.

Pe Lampedusa, o insuliţă la sud de Sicilia, în apropiere de Libia, forţe de poliţie italiene importante au aşteptat sâmbătă seara la chei nava Alex, un velier închiriat de colectivul italian de stânga şi extremă stânga Mediterranea, care a sfideat interdicţia de a acosta a ministrului italian de Interne Matteo Salvini. 

Alex a putut să debarce până la urmă 40 de migranţi, duminică în zori.

SOSIRE ÎN FORŢĂ PE INSULA LAMPEDUSA

Velierul a fost confiscat provizoriu, iar căpitanul său este vizat de o anchetă cu privire la o presupusă ajutorarea a imigranţiei clandestine şi nesupunere, rezisentţă sau violenţă faţă de nave de război, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Mediterranea, Alessandra Sciurba.

Un decret italian adoptat în iunie prevede amendarea cu până la 50.000 de euro a căpitanului, proprietarului şi armatorului unui vaporr care intră fără autorizaţie în apele italiene.

”Avem două nave sub sechestru, amenda prevăzută de decret de plătit, plus cheltuieli judiciare (...). Avem nevoie de un ajutor enorm, pentru că nu avem vreo intenţie să ne oprim”, a declarat duminică, în faţa presei, la Lampedusa, Alessandra Sciurba.

Potrivit organizaţiei, velierul, conceput pentru 18 pasageri, nu era în măsură să ajungă în Malta. Însă Matteo Salvini - omul puternic din Guvernul italian de extremă dreapta şi populist care acuză ONG-urile că ajută traficanţii de migranţi - a apreciat contrariul.

Cu privire la Alex el a încheiat cu Malta un acord în vederea debarcării migranţilor în schimbul transferării către Italia a unui număr echivalent de migranţi primiţi anterior de Valletta.

Lui Alex i s-a alăturat sâmbătă Alan Kurdi în apele internaţionale, în largul Lampedusa, însă ultima navă a plecat spre Malta.

DEBARCĂRI FĂRĂ ONG

Săptămâna trecută, autorităţile italiene au confiscat, la Lampedusa, o navă aparţinând ONG-ului german Sea-Watch - Sea-Watch 3 - şi a arestat-o pe Carola Rackete, femeia-căpitan al navei, care a acostat cu forţa pentrua debarca 40 de migranţi.

O judecătorare italiană a invalidat marţi arestarea acesteia pe motiv că a acţionat cu scopul de a salva vieţi, însă tânăra germană este vizată în alte două anchete, cu privire la opunere rezistenţă unui membru al forţelor de ordine şi ajutorarea imigraţiei clandestine.

Atenţia presei se concentrează asupra înfruntărilor între ONG-uri şi Matteo Salvini cu privire la aproximativ 150 de migranţi, însă alţi 500 de migranţi au debarcat, în două săptămâni, pe coastele italiene, cu ajutorul unor ambarcaţiuni suficient de solide, relevă statistici oficiale.

Un velier care transporta 83 de pakistanezi a acostat sâmbătă seara la Taranto, în Puglia, în sudul Italiei, provenind din Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.